La 25a edició dels Premis Ones Mediterrània de Tarragona reivindica les dones

Les periodistes Lydia Cacho i Raquel Ejerique, l'esportista Irene Villa, l'escriptora Maria Sánchez o l'artista Amparo Sánchez rebran el seu guardó al Teatre Metropol
Imatge de la darrera edició dels Premis Ones Mediterrània, que enguany reivindicaran la dona. | Cedida

 

Els Premis Ones Mediterrània de Tarragona, organitzats per la Fundació Mare Terra, reivindicaran les dones en la celebració del quart de segle de vida. Els guardons distingeixen persones, col·lectius o institucions que potencien iniciatives i projectes en favor de la defensa i millora del medi ambient, la solidaritat, la cultura, els drets humans o el desenvolupament social. Cinc de les sis persones distingides són dones i l'únic home premiat feia equip amb una d'elles. Noms com Irene Villa, Amparo Sánchez, Lydia Cacho o Raquel Ejerique seran al Teatre Metropol el pròxim 7 de juny per recollir el premi. 

Cinc dones premiades en els XXV Ones Mediterrània

Les dones són les protagonistes destacades de la XXV edició dels Premis Ones Mediterrània. «És tot un orgull seguir batallant i haver arribat als 25 anys de vida. Seguim potenciant a la dona, enguany més, perquè la meitat dels premiats són dones de diferents disciplines», ha manifestat el president de la Fundació Mare Terra, Ángel Juárez.

Les periodistes Lydia Cacho i Raquel Ejerique rebran el guardó per reconèixer el seu periodisme compromès i independent. Cacho ha investigat les xarxes de prostitució i pedofília de Mèxic i Ejerique és la cap de Política de eldiario.es, i serà premiada per destapar l'escàndol de currículums falsejats de primeres espases polítiques. Ejerique compartirà distinció amb Ignacio Escolar, director del seu mitjà, l'únic home premiat en aquesta edició. 

Una altra de les premiades és l'esportista d'elit Irene Villa, distingida per ser un exemple de superació personal. Amb només 12 anys, un atemptat d'ETA li va fer perdre les dues cames i tres dits de la mà. També es premiaràla veterinària, ramadera, poeta i escriptora Maria Sánchez, per trencar sobre el terreny els mites que el món rural és territori d'homes. Per últim, serà guardonada l'artista Amparo Sánchez, fundadora del grup Amparanoia. Es reconeixerà per ser una de les pioneres de la fusió i el mestissatge a l'escena espanyola. 

Els XXV Premis Ones Mediterrània s'han celebrat aquest migdia a Tarragona. | TarragonaDigital

El PACMA serà premiat en la categoria d'entitats

Els altres quatre reconeixements dels Premis Ones Mediterrània aniran cap a quantre entitats. Una de les premiades serà el Partit Animalista Contra el Maltracte Animal (PACMA), per contribuir de manera decisiva a forjar una consciència animalista a Espanya i pressionar per posar fi a espectacles com el Toro de la Vega. 

Es premiarà també el Guernica Group: tres despatxos d'advocats units, amb les lletrades Almudena Bernabéu i Maite Parejo al capdavant, que lluiten per jutjar i castigar els autors de crims contra els drets humans i impulsar reformes institucionals per evitar l'impunitat. El festival de recreació històrica Tarraco Viva, que arribarà a Tarragona el mes vinent, també es distingirà per la seva tasca en divulgar el passat clàssic. 

L'altre guardó anirà per l'entitat mexicana Verde Balam, per impulsar moviments ecologistes i de justícia social en zones amb alt risc de mort per voluntaris i activistes. Per últim, la unitat agrícola de BASF serà reconeguda pels anys d'investigació i innovació en favor d'una agricultura més sostenible

"ALERTA: 7 vigilants de RENFE a TGN, de baixa per agressions" "REPORTATGE: TGN no acaba de treure suc turístic de la Setmana Santa"