Tornen a revisar els nivells d'amoni del riu Francolí després de la fuita química

La primera anàlisi després de l'accident en va detectar «una concentració molt alta» a la sortida del canal de l'empresa
L'accident va tenir lloc a l'empresa Carburos Metálicos, a l'altura de la Pobla de Mafumet | TarragonaDigital

«S'estan agafant mostres de l'aigua del Francolí per confrmar que la qualitat és l'habitual», ha confirmat a TarragonaDigital.com l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) una setmana després de l'accident químic al Polígon Nord de Tarragona, a l'altura de la Pobla de Montornès. El que més preocupa és controlar la concentració d'amoni a la zona, que el matí de l'accident només es trobava descontrolada a la sortida del canal de l'empresa responsable. L'amoni, però, no s'havia estès al riu. Ara, l'ACA vol confirmar que aquests indicis no han patit cap canvi.

 

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

 

Inicialment es van dur a terme tres anàlisis a sobre la qualitat de l'aigua del riu: un d'ells a la sortida de l'empresa Carburos Metálicos i els altres dos en altres punts del Francolí. El resultat va alertar d'una concentració «molt alta» d'amoni en el primer cas, però sense afectació al cabal del riu Francolí, tal com avalen les altres dues mostres. Per tal de confirmar que l'aigua del riu està definitivament lliure de contaminació, l'ACA ha anunciat que durà a terme un nou control a la sortida de Carburos aquest divendres.

 

El balanç de l'accident químic de Carburos Metálicos: un mort i un ferit greu

L'accident químic del passat divendres a les instal·lacions de Carburos Metálicos, una fuita de més de 500 litres d'amoníac, va causar la mort d'un treballador, ferides greus a un segon operari i va deixar més d'una desena de ferits de diversa consideració durant tot el matí. Es tracta de l'episodi més greu de l'any per a la indústria química del Camp de Tarragona, després d'un 2018 sense cap accident laboral a les instal·lacions del complex industrial del Polígon Nord.

 

Fins a cinc dotacions de Bombers, nou dels Mossos d'Esquadra, quatre ambulàncies i dos helicòpters del SEM i diversos tècnics de la Generalitat en matèria de medi ambient van haver d'actuar sobre el terreny. Protecció Civil va informar en tot moment que l'accident no implicava riscos per a la ciutadania més enllà de les instal·lacions, i la possible afectació a les aigües del Francolí va ser la prioritat dels operaris de l'ACA. Els primers estudis van aconsellar no fer ús de l'aigua per regar per precaució, però van donar llum verda a l'aigua de boca, és a dir, la d'aixeta, en no detectar cap risc per a la ciutadania.

 

També et pot interessar

"L'Institut del Morell es converteix en un museu tecnològic" "L'aigua del Francolí, sense risc després de l'accident químic de divendres"