Tarragona Digital

Telegram : +34 639 048 422

E-Mail: info@tarragonadigital.com

Uns 40 menors migrants no acompanyats participen en un pla pilot d'inserció a Tarragona

És la primera vegada que es posa en marxa aquest programa, que s'estendrà per tot Catalunya | La primera prova es realitza al Complex Educatiu de Tarragona
Els consellers parlant amb els joves | Caralp Mariné

 

En Bokay Douty té 17 anys, va arribar a Tarragona procedent de Costa de Marfil. És un dels menors migrants no acompanyats (MENA) que forma part del pla pilot que ha posat en marxa la Generalitat per formar els joves i fomentar la inserció laboral una vegada hagin complert els 18 anys. El pla s'ha engegat per primer cop a Tarragona i s'ha desplegat al Complex Educatiu on uns 40 menors hi participen.

 

Pla pilot per atendre joves migrants no acompanyats

«M'aixeco a les set del matí, vaig al menjador a esmorzar i a les nou començo les classes. Estudio català, castellà, matemàtiques i cuina», explica Ayman Hassoun, un altre dels menors que es troba actualment al Complex Educatiu. A la tarda va al gimnàs, al Serrallo, i altres dies realitza activitats amb altres companys. L'Ayman és del Marroc, país d'on procedeixen una gran part dels joves que es troben a Tarragona, així i tot, els orígens són diversos.

 

El Departament d'Ensenyament i el de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat han posat en marxa un pla pilot de formació adreçat a joves menors migrants no acompanyats que els permeti la inserció laboral. El pla consisteix en l'adaptació del PCI, un programa de noves oportunitats que la Generalitat ofereix als joves catalans que surten del sistema educatiu sense haver acabat l'ESO.

 

«Són programes de formació per la inserció laboral. Quan acaben poden trobar feina o tornar al sistema formatiu», ha explicat Josep Bargalló, conseller d'Ensenyament. Al Complex Educatiu de Tarragona el pla adreçat als migrants desenvolupa programes d'auxiliar de jardineria, auxiliar de pintura i auxiliar de cuina.

 

Els joves migrants durant la visita dels consellers | Caralp Mariné

 

L'any passat unes 7.000 persones de tot Catalunya van formar part d'aquest programa educatiu. Un 80% van trobar feina, i un 20% d'aquests va tornar al sistema educatiu per cursar un grau mitjà. Aquest any es preveu que unes 900 places estiguin reservades a aquest perfil de menors migrants. De fet, tot i que el pla pilot s'ha posat en marxa a Tarragona s'anirà desplegant per tot el territori.

 

Mesures per abordar l’arribada de menors migrants no acompanyats

Segons el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, s'està obrint un centre d'acollida per aquests menors per setmana i s'han aprovat, en tres ocasions, fonts de contingència per aquesta problemàtica. «No volem que això sigui qüestió de recursos», ha dit.

 

Segons un informe del Síndic de Greuges si l'evolució segueix com fins ara l'any vinent podrien arribar a Catalunya uns 6.000 joves menors d'edat, sols. «No estem en unes xifres molt diferents de processos migratoris passats», ha dit El Homrani. Ara bé, el que és diferent, ha especificat, és aquest augment de menors. Els menors, ha especificat, pateixen una doble vulnerabilitat: «La d'un trajecte migratori complex i la vulnerabilitat de ser menors».

 

Una de les aules del Complex Educatiu de Tarragona amb els joves migrants | Caralp Mariné

 

Bargalló també ha recordat que són «persones que han fugit de situacions personals i socials molt dures» i que per això cal atendre i oferir-los possibilitats de desenvolupar-se en la nostra societat. Un dels reptes és ajudar-los una vegada hagin complert els 18 anys, ja que molts hauran passat molt poc temps dins del sistema de protecció.

 

La Generalitat reclama al govern que agilitzi el procés de regulació administratiu

El Homnrai ha demanat al govern espanyol que agilitzi el procés de regularització administrativa dels joves. «No pot ser que tardem entre vuit i nou mesos de mitjana per regularitzar la situació administrativa d'aquests joves», ha expressat. Sense una situació regularitzada la Generalitat no pot començar a treballar elements de formació i integració dels joves.

 

La visita dels consellers als menors migrats no acompanyats | Caralp Mariné

 

Per això, per poder dur a terme aquest pla pilot, s'han buscat vies alternatives. «Hem trobat vies per inscriure'ls a partir de la targeta sanitària, un document que sí que depèn de nosaltres i que va a un ritme que seria l'adequat per un menor que té un nivell de vulnerabilitat elevat», ha dit el conseller.

 

«He passat una vida dura. No sé què passarà amb el meu futur, però espero tenir un bon futur. Aquí tinc moltes oportunitats, les he d'aprofitar», expressa en Bokay Douty davant de la premsa i mirant als dos consellers que avui els han fet una visita.

📍 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil les notícies de Tarragona. És gratis!

🍅 Ets un apassionat de la cuina? Subscriu-te gratis al butlletí per rebre la recepta de la setmana al teu correu!

Comentaris