Tarragona Digital

Telegram : +34 639 048 422

E-Mail: info@tarragonadigital.com

Continuen els mostrejos de brossa al Delta per un projecte de 'caçadors de plàstic'

Una vintena de voluntaris fan el recull d'estiu de la campanya Marine Litter Watch Month
Alguns dels voluntaris recollint brossa a l'espai delimitat a la platja del Serrallo de Sant Jaume d'Enveja | ACN

 

El Parc Natural del Delta de l'Ebre segueix duent a terme mostrejos trimestrals dins la campanya Marine Litter Watch Month. En aquests mostratges es delimiten dues àrees a la platja del Serrallo de Sant Jaume d'Enveja (Montsià) i s'inventaria tota la brossa que els voluntaris, aquest dimarts una vintena, troben dins de l'espai confinat.

 

D'aquest projecte n'han de sortir campanyes de sensibilització però també ajuda a quantificar la densitat de brossa que hi ha en aquests espais protegits. El més nét dels analitzats segueix sent el Delta de l'Ebre. Ara el Parc Natural treballa per ser escollit com espai pilot d'un nou projecte de «caçadors de plàstic», el Plastic Busters Project.

 

Al Delta es treballa per formar part d'un projecte de 'caçadors de plàstic' | ACN

 

 

«Caçadors de plàstic» al Delta de l'Ebre

El Parc Natural del Delta de l'Ebre ha dut a terme aquest dimarts un nou mostreig a la platja del Serrallo per identificar la brossa marina que es troba en espais protegits de tota la Mediterrània. Després que acabés el projecte ACT4LITTER l'any passat, es segueixen fent les campanyes del Marine Litter Watch Month (MLWM) amb què es compara l'estat de contaminació d'espais naturals d'Espanya, Croàcia, Grècia o Itàlia, entre d'altres. 

 

El Delta és un dels espais més nets dels analitzats. Després de mostrejar uns 6.000 metres quadrats de superfície, la densitat d'escombraries és de 0,05 objectes de brossa per metre quadrat. A Grècia per exemple, s'han arribat a trobar 12 objectes per metre quadrat en algunes platges, així com 5 objectes per metre quadrat en algunes zones d'Itàlia o 1,2 objectes a Cabo de Gata. 

 

Diversos voluntaris classificant la brossa trobada a l'espai on l'han recollit | ACN

 

 

El 90% del que es recull al Serrallo del Delta és plàstic. «És un material barat i lleuger però que ha vingut per quedar-se, per a sempre. Hem de replantejar les nostres actituds perquè allò que trobem aquí és un reflex de la societat de consum i de producció», ha assenyalat Xavier Abril, tècnic del Parc Natural del Delta. També les burilles de cigarretes són un element que embruta els espais naturals. Les platges sense fum o altres opcions poden ser la solució. 

 

Tortugues amb plàstic a l'estomac al Delta

Sobre els efectes del plàstic als ecosistemes marins deltaics encara queda molt per analitzar però el cas de les tortugues marines posa en alerta els tècnics i experts. Dels 67 exemplars rescatats i recuperats que es van alliberar l'any passat a les costes de l'Ebre, el 100% tenia plàstic a l'estomac. «Es una afectació bestial», ha insistit Abril. «No tenim informació sobre què passa amb els ocells però ja hi ha estudis sobre els efectes del microplàstics en la salut humana», ha recordat.

 

Una voluntària delimitant sobre la platja del Serrallo de Sant Jaume d'Enveja la zona on fer el mostreig | ACN

 

El Parc Natural del Delta treballa ara per formar part l'any que ve del Plastic Busters Project, els «caçadors de plàstics». Es tracta d'un projecte que començaria l'any que ve, amb quatre anys de durada, i en el qual el delta de l'Ebre s'ofereix a ser un espai pilot de les accions que preveu.

 

El Plastic Busters Project proposa «valorar la quantitat, fonts, vies de trajecte, àrees de convergència de distribució i efectes de les deixalles marines a la biota, així com mitigar i reduir l'impacte de la brossa marina al mar Mediterrani». Justament és posarà l'accent en investigar els efectes de la brossa de plàstic a la cadena alimentària marina, la pesca i les activitats de pesca, i com repercuteix en la salut humana. 

📍 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil les notícies de Tarragona. És gratis!

🍅 Ets un apassionat de la cuina? Subscriu-te gratis al butlletí per rebre la recepta de la setmana al teu correu!

Comentaris