La calor mata 500 tones de musclo al Delta de l'Ebre

La federació aqüícola estima que les pèrdues, que suposen una sisena part de la producció, s'elevaran a gairebé dos milions d'euros
Fepromodel calcula que les pèrdues ronden els dos milions d'euros. | Estació Nàutica Costa Daurada

 

La Federació de Productors de Marisc del Delta de l'Ebre (Fepromodel) estima que per culpa de les altes temperatures d'aquest estiu s'han perdut entre 400.000 i 500.000 quilos de musclo, que suposa la pèrdua d'una sisena part de la producció esperada de la campanya, uns tres milions de quilos. Els musclaires calculen, d'entrada, sense recomptar les pèrdues de cada productor, que el sector necessitarà 1,8 milions d'euros per tornar a comprar la cria per a la següent temporada.

 

La xifra de musclos morts encara pot créixer perquè, tot i la pluja, continua la calor. El president de la Federació de Productors de Marisc, Miquel Carles, preveu que els productors hauran perdut més de 700.000 euros, però ja hi sumen el cost de reposar tota la cria de mol·lusc, 1,8 milions d'euros que els productors necessitaran per replantar les cries que compren a Itàlia a partir del mes d'octubre.

 

Segons el sector aqüícola, les altes temperatures d'aquest estiu han afectat, sobretot, la cria petita per a la sembra de la campanya del 2019 de la badia dels Alfacs. Pel que fa a la producció del Fangar, encara està morint. «La pèrdua ha sigut molt gran, la calor ha estat extrema i això són coses del canvi climàtic, no hi podem fer res», es resignava Carles.

 

Cada any es perden milions d'euros

Amb aquest nou episodi de mortalitat, la campanya ja s'ha donat per acabada. «Ha estat fatal, és un tema cancerigen perquè fa com a mínim set anys seguits que els musclos es moren», ha lamentat Miquel Carles. Set anys de campanyes inútils i de pèrdues constants, en què s'han fet nombroses crides a les institucions per posar fil i agulla a un problema que països com Itàlia i França ja han solucionat. «Cada any perdem milions d'euros», insisteixen els musclaires. I aquest problema no només afecta aquest sector, sinó que rebota als pescadors professionals i esportius, i al sector turístic.

 

La Generalitat de Catalunya, per primera vegada, ha començat a treballar de la mà dels productors. | FEPROMODEL

 

Taula de cogestió

La Generalitat de Catalunya, per primera vegada, ha començat a treballar de la mà de productors i centres de recerca, per intentar pal·liar el problema de les altes temperatures de l'aigua a les badies del Delta a l'estiu. Al febrer, es va constituir la Taula de Cogestió, després de dos anys d'estudis per recollir dades suficients, sobretot al Fangar, a fi de trobar la millor manera de millorar la renovació de l'aigua, com l'obertura de més desguassos dels canals de reg. Durant els darrers mesos, s'ha estudiat quins són més eficients i quin cabal mínim es necessita perquè tingui un efecte positiu en el marisc, alhora que s'han perfilat els models, aprofitant la meteorologia i les dades oceanogràfiques.

💬 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil l'actualitat de Tarragona. És gratis!