PORTADES

📰 Les portades d'avui, 18 de novembre

La casa del terror d'Alcanar, allà on va començar i acabar tot

Els terroristes van ocupar el xalet i el van convertir en un polvorí | Hi van fabricar explosiu TAPT, granades de mà i cinturons amb bombes: d'on van treure el material i què va fallar?
Imatges dels cilindres que els terroristes van omplir amb TAPT per fer cinturons explosius. | TarragonaDigital

 

Àcid sulfúric, peròxid d'hidrogen —aigua oxigenada— i acetona. Eren els quatre productes que els terroristes de Ripoll havien de comprar, en grans quantitats, per fer realitat la seva bogeria. Van convertir el xalet de la urbanització Montecarlo d'Alcanar Platja en el centre neuràlgic de la preparació dels atemptats que tenien pensats perpetrar el 20 d'agost a Barcelona —que finalment es van convertir amb els atemptats de Barcelona i de Cambrils. Younes Abouyaaqoub i Youseff Aalla van ser els primers a arribar a Alcanar, ocupar el xalet i començar-hi a fer vida. Durant tres mesos hi van estar empadronats però després es van donar de baixa del padró.

 

Segons avalen algunes fonts a TarragonaDigital, per evitar aixecar sospites. Havien aconseguit el padró de manera irregular en un habitatge ocupat de manera il·legal i fins i tot havien aconseguit ajuts socials de l'Ajuntament d'Alcanar. La manera d'esborrar el rastre era donar-se de baixa i fer veure que havien marxat. Però no van marxar, al contrari, durant l'any que van ser al xalet, abans de l'atemptat, van convertir el xalet, abandonat i a prop del mar, en un laboratori del terror.

 

Fins al cap de gairebé quinze hores després de l'explosió ningú va imaginar que l'atemptat de Barcelona havia començat allà. Els Mossos d'Esquadra van treballar amb totes les línies d'investigació obertes, també la d'atemptat terrorista, però a mesura que passaven les hores, la que agafava més força va ser que es tractava d'un laboratori de droga o d'un magatzem il·legal de recanvis de bombones de butà per revendre-les a turistes francesos de la zona.

 

Entre 200 i 500 quilos d'explosius

L'informe dels artificiers dels Mossos d'Esquadra que s'inclou en el sumari de les investigacions dels atemptats detalla quin tipus d'explosius els terroristes de Ripoll van fer al xalet: no hi ha dubte, amb els productes trobat i l'anàlisi de l'explosiu ja elaborat els tècnics del TEDAX dels Mossos van poder saber que els homes a les ordres d'Abdelbaki Es Satty estaven produint TAPT, el conegut com a 'mare de Satan' i molt freqüent en els atacs gihadistes dels darrers anys a Europa. Amb el material que s'hi va trobar, uns 500 quilos d'acetona i altres productes, els Mossos creuen que els terroristes de Ripoll haguessin pogut fabricar entre 200 i 500 quilos d'aquest potent explosiu.

 

Tres dels terroristes: Mohamed Hychami, Younes Abouyaaqoub i Youseff Aallaa a Alcanar. | TarragonaDigital

 

A diferència d'altres materials explosius, el TAPT no necessita grans quantitats per fer detonacions fortes, fet que fa pensar, i lliga amb altres investigacions paral·leles, que els terroristes tenien intenció de perpetrar un atac de gran envergadura a Barcelona. Algunes de les informacions trobades i facilitades pel supervivent d'Alcanar situen el dia D al 20 d'agost, un diumenge.

 

Del material que es va poder recuperar de sota les runes de la casa d'Alcanar, entre els dies 19 i 24 d'agost, els artificiers dels Mossos creuen que els terroristes ja havien pogut fabricar dinou granades de mà i un cinturó bomba. Havien omplert cilindres amb l'explosiu, al qual hi havien incorporat també metralla per augmentar el poder de dany de l'explosiu. Portaven una metxa la qual si s'encenia i el llençava la granada, explotava. El cinturó explosiu portava també un cablejat preparat per la seva detonació. Amb el material que es va trobar: cintes elàstiques, detonadors i cablejat, els tècnics dels Mossos asseguren que els terroristes haguessin pogut fabricar com a mínim tres cinturons bomba més. La intenció dels terroristes era atacar persones amb armes blanques i després, quan s'hagués activat la policia, fer-se detonar, causant un dany encara més gran.

 

La ruta de la compra dels terroristes

Tal com detallen els Mossos en l'informe, la fabricació d'aquest explosiu es pot fer per un cost molt assequible. I així ho demostra la manera com els terroristes van fer-se amb els productes que es necessiten per aquesta diabòlica recepta. Les van anar comprant en quantitats prou petites per a passar desapercebuts en botigues, la majoria, a 30 quilòmetres a la rodona d'Alcanar. Segons les investigacions, van començar a comprar els productes, acetona i àcid sulfúric un mes abans dels atemptats de Barcelona i de Cambrils.

 

El material que fabricaven els terroristes a Alcanar. | TarragonaDigital

 

El primer cop que els Mossos poden detectar els joves intentant fer-se amb aigua oxigenada és l'11 de juliol de 2017 a Industrial Sabonera, a Tortosa. Els investigadors ho saben després de resseguir els seus moviments i de poder parlar amb els responsables de les botigues. Abans de l'atemptat i de saber que Alcanar s'havia convertit en un polvorí, ningú, ni els serveis d'intel·ligència espanyols ni els Mossos els van detectar. Va ser el dia 12, l'endemà, quan Mohamed Hichamy i Youssef Aalla es van presentar a la botiga de Tortosa, a uns 35 quilòmetres d'Alcanar, i es van emportar 100 litres de peròxid d'hidrogen.

 

També van fer compres a Gurb i a Vic. A Osona els terroristes van comprar diversos litres d'acetona en dos magatzems de pintura. Va ser els dies 25 i 27 de juliol, segons recullen els informes dels Mossos i que s'inclouen en el sumari del cas. Els mateixos dies Aalla i Hichamy van tornar a comprar peròxid d'hidrogen a Tortosa. Van fer-se amb 240 litres d'aquest producte i ho van fer amb la documentació de Said ben Iazza, un home vinculat a l'imam de Ripoll i que va ser detingut per la Guàrdia Civil mesos després dels atemptats.

 

Una de les imatges que s'han fet públiques avui | TarragonaDigital

 

S'acostava el dia clau i calia avançar en la fabricació d'explosius per l'atemptat que els homes dirigits per Es Satty volien fer el dia 20 d'agost. El dia 2 d'agost Mohamed Hichamy va anar fins a Tortosa per comprar 25 litres més d'acetona. Al cap de dos dies, el dia 4 d'agost, Hichamy va comprar 125 litres d'acetona —es venen en pots de 25 litres— a Audi Pintures a Campredó i Younes Abouyaaqoub el va passar a recollir amb una furgoneta refrigerada —propietat Said ben Iazza— i van portar el material cap a Alcanar. El dia 10 d'agost a Vinaròs, a la botiga Pinturas Galindo, Mohamed Hichamy va comprar 100 litres més d'acetona. Segons va explicar el propietari de la botiga als Mossos, el terrorista va demanar-ne més, uns 300 litres, però a la botiga només en tenen quatre garrafes. Va pagar amb efectiu, sense factura, ho va treure al carrer i el van passar a recollir.

 

Sumat tot aquest material, més les investigacions i comprovacions dels artificiers dels Mossos d'Esquadra, els investigadors van arribar a la xifra que consta al sumari, aquests entre 200 i 500 quilos d'explosius que haguessin pogut fabricar. Una quantitat capaç de fer volar grans infraestructures.

 

Tutorials per fer bombes a internet

Les ordres que van rebre de l'exterior per fer l'atemptat que preveien fer a Barcelona el 20 d'agost encara no són clares, el que sí que s'ha pogut saber durant la investigació que malgrat els terroristes van prendre importants precaucions a l'hora de fer els explosius —màscares, ulleres, guants—, els tutorials de com fer-ho realitat els van baixar d'internet.

 

Imatge d'explosius a l'exterior de la casa d'Alcanar. | TarragonaDigital

 

S'ha pogut documentar que els terroristes, com a mínim amb un dels mòbils que els investigadors van recuperar sota les runes d'Alcanar, havien fet cerques a internet per trobar tutorials per com fer la TAPT i com muntar els cinturons explosius.

 

Bombones de butà comprades per Wallapop per amplificar l'explosió

A la casa d'Alcanar s'hi van trobar també gairebé una vintena de bombones de butà que els terroristes havien comprat en diversos llocs. Fins i tot, i segons les cerques que van fer amb els seus mòbils, també en van arribar a comprar per Wallapop, una aplicació de venda de productes de segona mà entre consumidors.

 

Segons les investigacions dels tècnics i investigadors dels Mossos, els terroristes volien carregar furgonetes amb aquest perillós explosiu i posar-hi també bombones de butà. Amb aquest gas les detonacions s'amplificarien, fins i tot fent boles de foc, augmentant encara més el dany que podrien provocar contra els seus objectius: la Sagrada Família, el Camp Nou o algunes de les discoteques i sales de festa que van assenyalar en la preparació dels atemptats.

 

Les bombones de butà que els terroristes tenien a al polvorí d'Alcanar. | TarragonaDigital

 

L'explosió que va salvar moltes vides

La casa del terror d'Alcanar ho tenia tot a punt. Els terroristes estaven a la fase final de la seva producció i sabien que el dia 20 d'agost era el dia D. El vespre del dia 16, després de sopar a la terrassa, van entrar a la casa i alguna cosa va anar malament. El xalet va volar pels aires. Va enderrocar els cossos de Youseff Aalla i d'Abdelbaki Es-Satty i va deixar malferit a Mohamed Houli Chemlal que va ingressar a l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa va ser detingut al cap de gairebé vint hores de l'explosió, quan els Mossos van poder relacionar el xalet d'Alcanar amb l'home que havia entrat amb furgoneta a la Rambla de Barcelona.

 

Houli Chemlal és un dels terroristes que més informació ha pogut donar a la policia sobre què s'estava fent en aquest xalet ocupat a Alcanar. El que no sap, però, ell es va quedar fora en el moment de l'explosió, és què va passar. El TAPT, la 'mare de Satan', pot trobar-se de dues maneres: sec i en pols, extremament inestable i perillós, i també aigualit amb acetona, que el converteix més estable. Els terroristes tenien acetona en quantitats industrials però a les imatges que s'han aconseguit de l'interior del polvorí d'Alcanar també s'hi veu com els gihadistes assecaven l'explosiu estirat a terra sobre uns draps en una de les habitacions.

 

Efectius dels Mossos i dels cossos d'emergència treballant a l'exterior de la casa d'Alcanar. | TarragonaDigital

 

El TAPT pel seu baix cost i facilitat de fabricar, no calen més d'una quinzena de passos, segons les «receptes» que es poden trobar per internet —i que no reproduïm per qüestions de seguretat—, és un dels explosius més utilitzats pels grups terroristes palestins de Hamás. Els serveis antiterroristes d'Israel van ser els que la van batejar, per la seva gran perillositat i efectivitat, com 'mare de Satan'.

 

Els terroristes d'Alcanar en tenien de dos tipus, la manipulaven i estaven posant-la a l'interior de tubs cilíndrics per fer les granades de mà i els cinturons explosius i alguna cosa va fallar. La part més delicada del procés és quan s'ha d'afegir l'àcid sulfúric a la barreja d'acetona i aigua oxigenada, el que desprèn calor i fortes emanacions de gasos que es poden inflamar. Tots els investigadors coincideixen en afirmar que l'explosió d'aquella nit va salvar Catalunya de viure uns atacs que haguessin sigut molt pitjors que els que ja es van viure a Barcelona i Cambrils. La cèdula estava a punt i tenia material per fer explosions però sense arsenal els terroristes van improvisar els atacs dijous 17 al matí des de Ripoll.

 

Segona explosió a Alcanar

La casualitat va fer que gairebé en el mateix moment que el terrorista Younes Abouyaaqoub entrava amb la furgoneta a la rambla de Barcelona, una segona explosió deixava sis agents dels Mossos, dos bombers i un operari ferits al xalet d'Alcanar. Els investigadors de la policia catalana treballaven des de primera del matí, quan havia sortit el sol, per esbrinar què havia passat. Un dels agents de la comissaria d'Informació, els encarregats de la lluita antiterrorista, va resultar ferit greu en l'explosió i va haver de ser traslladat amb helicòpter a l'hospital de Tarragona, on va passar diversos dies.

 

Moment d'una de les detonacions controlades per part del TEDAX durant els dies posteriors als atemptats. | TarragonaDigital

 

En un primer moment es va dir que l'explosió s'havia originat per l'explosió d'una bossa de gas sota la runa o pel fregament d'una de les moltes bombones de butà que guardaven els terroristes. L'acumulació del perillós explosiu sembla, però, que va ser el motiu d'aquesta segona explosió que va deixar un bolet de fum que es va poder veure a molts quilòmetres a la rodona. Des d'aquell moment, i més després de l'atemptat a Barcelona, es va decidir retirar de la zona calenta de l'explosió i fer la retirada de la runa amb molt més control. Durant els dies posteriors els artificiers dels Mossos van fer explosions controlades per anar retirant la runa, poder-se fer amb els indicis i proves que havien quedat sota de les parets del xalet i recuperar els cossos dels dos terroristes.

 

Notícies relacionades:

Cronos, l'operatiu dels Mossos que va salvar moltes vides

 

Un per un els terroristes de Ripoll, un any després dels atemptats

 

Les últimes hores dels terroristes de Cambrils en un reportatge de TarragonaDigital

💬 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil l'actualitat de Tarragona. És gratis!

Comentaris