VÍDEO

Explosió d'una bombona de gas en una barricada a Tarragona

ATENCIÓ

Tots els talls de carretera previstos per aquest dissabte, 19 d'octubre

El Consell de Col·legis de Veterinaris de Catalunya es desmarca del manifest de suport als correbous

La seva presidenta, Cori Escoda, remarca que es tracta d'una opinió personal dels professionals signants i que l'entitat no es posiciona
Imatge d'un correbous a les Terres de l'Ebre | TarragonaDigital

 

El Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya s'ha desmarcat del comunicat de suport als correbous d'un grup de 29 professionals que va fer públic l'Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l'Ebre. Segons ha remarcat en declaracions a l'ACN la presidenta de l'entitat i del col·legi a Tarragona, Cori Escoda, el document únicament expressa «l'opinió personal» d'aquests veterinaris col·legiats, però en cap cas representa la de l'organització, que no es pronuncia en aquest aspecte. «Tenim col·lectius a favor i en contra. Per tant, com a institució ens mantenim al marge d'opinions personals», ha subratllat Escoda. La difusió del comunicat de suport a la continuïtat dels correbous i la suposada vinculació orgànica amb el document havia aixecat les crítiques de diversos col·legiats que s'oposen a aquestes pràctiques.

 

L'organisme, que integra els quatre col·legis oficials de veterinaris de Catalunya, ha volgut sortir al pas dels que el situaven al costat dels aficionats taurins. Els signants són 29 dels 31 veterinaris col·legiats que treballen, de forma remunerada, en l'aixecament de les actes que s'encarreguen de vetllar per «evitar el maltractament animal» i donar «un tracte correcte» als bous, d'acord amb el que prescriu la llei 34/2010 que regula aquests actes, segons recorden en un comunicat.

 

El Col·legi de Veterinaris de Tarragona proposa professionals per vetllar durant els correbous

Escoda ha recordat que el paper del col·legi tarragoní és, en aquests casos i segons preveu la mateixa norma, traslladar al Govern la proposta de nomenament de veterinaris habilitats per actuar com a agents de l'autoritat en les festes tradicionals amb bous. L'entitat proposa als col·legiats que disposen de la formació adequada que puguin optar a aquesta feina. Si compleixen els requisits, s'organitza l'assignació dels actes en funció de la zona que vol cobrir cadascun d'ells i es planteja el nomenament a la Generalitat.

 

En el cas de les Terres de l'Ebre, el delegat del Govern autoritza el seu nomenament per actuar com a agents de l'autoritat, com a «garants» de que es presti un tracte correcte als animals, que les condicions en les quals es troben siguin les adequades «i es pugui fer l'actuació», sobre el paper, vigilant l'estat de salut dels braus a més de controlar la durada màxima dels espectacles.

 

El Consell, en aquest sentit, s'ha mostrat molest per les declaracions de càrrecs polítics com l'alcalde d'Amposta, Adam Tomàs, que va defensar la continuïtat dels correbous sobre la base de no «qüestionar» la feina dels professionals assignats pel «Col·legi de Veterinaris de Catalunya» —un organisme que, formalment, no existeix com a tal—. Així, Tomàs argumentava que de les actes emeses pels veterinaris haurien refermat que pràcticament no haurien existit casos de maltractament animals en aquests actes durant els últims nou anys.

💬 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil l'actualitat de Tarragona. És gratis!

Comentaris
Àngels
El consens del Col·legi de Veterinaris és de no donar suport als correbous. Per una altra banda tenim a la presidenta Cori Escoda que va per lliure, coneguda per la seva teoria de que "els animals no senten dolor ni tenen sentiments". Esperem que no tardin massa en fer-la fora per dir barbaritats com aquesta i avergonyir la institució que representa a totes les conferències a les que és convidada.
Rafel Parera
No posicionar-se en un tema d'aquesta importància ho diu tot de Cori Escoda. La mouen altres interessos i ella va fent.