Tarragona Digital

Telegram : +34 639 048 422

E-Mail: info@tarragonadigital.com

El Ple del Consell de la Ribera d'Ebre aprova la moció contra l'abocador de Riba-roja d'Ebre

Recorda l'aposta del territori pel «turisme de qualitat» i pel sector agroalimentari
El Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre aprova una moció contra el macro abocador de Riba-roja d'Ebre | CC Ribera d'Ebre

 

El ple del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre ha aprovat aquest dimecres al vespre una moció consensuada en el darrer Consell d'Alcaldes que rebutja el projecte de macro abocador que es pretén construir a Riba-roja d'Ebre. La proposta ha tirat endavant amb el suport de tretze dels divuit consellers comarcals assistents al ple, on hi ha hagut presents unes 150 persones que han omplert la Sala de Plens. D'altra banda, hi ha hagut dos vots en contra, els de l'alcalde de Riba-roja d'Ebre, Antonio Suárez, i el de l'alcalde de Tivissa, Jordi Jardí. També hi ha hagut tres abstencions.

 

ta

 

A l'exposició de motius la moció recorda que a Tivissa hi ha un abocador que en principi era per als municipis de les comarques de la Terra Alta, el Priorat i la Ribera d'Ebre, però que «s'ha convertit en un gran abocador de més de la meitat de Catalunya de residus industrials», amb tot el que suposa tenir-lo. A més, es destaca l'aposta del territori pel «turisme de qualitat», apostant pels actius històrics, patrimonials i naturals i pel sector agroalimentari «posant en valor els nostres productes i la seva qualitat». A més, es reclama un «projecte de comarca basat en el turisme rural i gastronòmic».

 

El Ple del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre ha aprovat acordar una «oposició frontal» al projecte d'abocador que es planteja a Riba-roja d'Ebre, ja que «és contrari a la línia de desenvolupament econòmic consensuada per tots els municipis riberencs» i marcaria molt negativament el futur de la Ribera d'Ebre. Tanmateix, s'ha instat al Departament de Territori i Sostenibilitat i a l'Agència Catalana de Residus, paralitzar els tràmits del projecte, així com als promotors del projecte, retirar-lo immediatament. A més, a l'Ajuntament de Riba-roja d'Ebre, a no autoritzar el projecte presentat. 

 

La CUP reclama al Govern que paralitzi l'abocador de Riba-roja d'Ebre

Entitats i administracions del territori continuen mostrant el seu rebuig al projecte d'abocador de residus industrials de Riba-roja d'Ebre. D'una banda, la CUP de les Terres de l'Ebre ha reclamat al Departament de Territori i Sostenibilitat i a l'Agència de Residus que paralitzin el projecte. Recorden que la Ribera d'Ebre rebutja socialment veure's hipotecada per una instal·lació «insostenible» al servei de l'àrea metropolitana de Barcelona. També el ple de l'Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita s'ha sumat a l'oposició a l'abocador aprovant la moció presentada per ERC, i secundada per tots els grups municipals. El text aprovat recorda que la seva repercussió transcendeix els límits municipals i afecta directament el model territorial.

 

«La Ribera d'Ebre ha superat amb escreix la seva capacitat d'acollida d'activitats econòmiques insostenibles», assegura la formació anticapitalista en un comunitat en el qual recorda que la comarca s'apropa a un «moment crucial» de la seva història amb el tancament de les centrals nuclears d'Ascó i la indústria química de Flix en paral·lel al valor afegit de productes agropecuaris i el turisme vinculat a activitats naturals i patrimonials. «La cultura i la memòria han de permetre a la Ribera d'Ebre aprendre dels errors del passat per a configurar un futur millor per a properes generacions. Hem de dir prou a l'abús irresponsable vers una població que ha patit el deteriorament del territori i del seu medi ambient mitjançant polítiques especulatives i accions econòmiques de caire dubtós», assenyalen.

 

Recorden que la instal·lació de Riba-roja tindria un gran impacte visual, ecològic –per la seva proximitat a la reserva de Sebes- i social a la zona, que se sumaria als dels projectes en marxa a la cubeta de Móra. Rebutgen projectes econòmics opacs, característics de governs de dretes, que afavoreixen els interessos de grans empresaris» a partir de «mentides i falses promeses de major ocupació laboral i atracció econòmica» que, per contra, resulten «agressives i insostenibles», posant en perill la Reserva de la Biosfera de les Terres de l'Ebre. És per això que, consideren, el Govern no només ha d'aturar el projecte sinó també controlar el funcionament i la gestió dels abocadors ja existents a Flix i Tivissa.

📍 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil les notícies de Tarragona. És gratis!

📸 L'actualitat de Tarragona en imatges! Segueix-nos a Instagram

Comentaris