Troben dos voltors morts sota una torre elèctrica a la Ribera d'Ebre

Agents Rurals han localitzat els cadàvers de les dues aus sota una torre d'alta tensió a la Palma d'Ebre i adverteixen del perill que suposen els suports elèctrics pels animals de la zona
Agents Rurals han trobat els cadàvers de dos voltors morts a la Ribera d'Ebre | Twitter

 

Aquest dijous 27 de setembre, Agents Rurals van trobar dos voltors morts, sota una torre d'alta tensió a la Palma d'Ebre, Ribera d'Ebre. Suposadament, les aus haurien mort a causa d'una probable electrocució produïda per un xoc contra la instal·lació elèctrica. Aquest fet se suma a la llista de cadàvers d'aus que s'han anat trobant durant l'últim any i ja suposa un problema seriós per l'avifauna autòctona protegida de les Terres de l'Ebre, més durant l'època de migracions.

 

Agents Rurals han volgut destacar la importància de realitzar inspeccions periòdiques per tal de poder detectar aquells suports que suposin un perill per les aus, amb l'objectiu de poder corregir i evitar que es repeteixin les electrocucions a la zona. Aquestes revisions s'estan realitzant des de l'any 2012, amb Endesa i membres del Cos d'Agents Rurals.

 

Les electrocucions estan afectant l'avifauna protegida

Aquests fets que s'estan produint, estan afectant directament a les espècies d'aus protegides. A causa de la morfologia del relleu propi de la zona de les Terres de l'Ebre, les torres elèctriques de la xarxa suposen una atalaia perfecta per les aus, que s'hi posen amb el fi de poder observar i realitzar les tasques de caça i alimentació pròpies d'aquests ocells. Segons els experts, a l'hora d'aixecar el vol es quan es produeixen la majoria d'electrocucions d'ocells, a causa que toquen amb les ales alguna de les fases de tensió de les estructures, fet que produeix que el corrent passi a través de l'animal i es produeixi l'electrocució mortal.

 

La migració és un dels altres factors favorables a les electrocucions

Un altre del risc de morts d'aus per electrocucions a la xarxa elèctrica, és el xoc contra les torres de la línia elèctrica o les pernoctacions de les espècies a les torres. Durant els mesos d'agost i setembre, ens trobem en època migratòria d'avifauna, en especial les cigonyes. La zona del Delta de l'Ebre és zona de pas de les cigonyes que migren d'Europa a l'Àfrica, buscant zones més càlides. Els Agents Rurals han registrat diverses troballes de cadàvers d'aus als peus dels suports elèctrics de les Terres de l'Ebre, fet que accentua la necessitat de realitzar les inspeccions de la xarxa, per evitar les electrocucions d'ocells.