Tarragona Digital

Telegram : +34 639 048 422

E-Mail: info@tarragonadigital.com

Es dupliquen les denúncies per robatoris de garrofes a l'Ebre

En la campanya d'enguany se n'ha comptabilitzat el furt de fins a 20.000 quilos
Un garrofer, en una imatge d'arxiu. | Blog 'Nocions del Territori'.

 

 

En la recta final de la campanya de la collita de la garrofa d'aquest any, s'ha disparat el nombre de denúncies per robatori respecte a l'any passat. Els Mossos d'Esquadra han registrat 24 denúncies pel furt d'uns 20.000 quilos de garrofes a les Terres de l'Ebre; un increment de deu denúncies i de fins a 6.000 quilos respecte a la collita de l'any passat.

 

L'explicació principal que es dóna des del camp, és l'increment dels preus d'aquesta fruita, que enguany se situa als 0,45 euros per quilo de garrofa, el doble del que s'havia pagat els darrers anys. Per altra banda, s'apunta que l'increment de les denúncies es deuria també a la campanya que estan duent els Mossos d'Esquadra amb pagesos, sindicats, administracions i cooperatives, perquè es comuniqui qualsevol informació sospitosa i sobretot perquè denunciïn tots els robatoris. Un fet que hauria fet visibles un nombre de robatoris més reals, ja que tradicionalment la pagesia ha estat un sector poc avesat a posar denúncies.

 

En aquest context, els Mossos d'Esquadra han intensificat la coordinació amb els Agents Rurals, els cossos de policies locals i els vigilants municipals, per tal d'evitar que els furts als cultius de garrofers s'acabin normalitzant. En col·laboració amb aquests, la policia catalana ha estat treballant en una campanya de conscienciació i control, amb reunions periòdiques amb els agricultors i els canals de comunicació, per alertar de comportaments i persones sospitoses que puguin estar robant garrofes.

 

És imprescindible la col·laboració del món rural

En aquest sentit, el sotsinspector de la Regió Policial dels Mossos d'Esquadra a les Terres de l'Ebre, Damià Larriba apuntava que «una part important que fa aflorar els furts, a part del preu, és la conscienciació del món rural que cal denunciar aquests fets». El sotsinspector ha explicat que per part dels Mossos d'Esquadra s'estan realitzant controls durant les entrades de producte als molins i cooperatives per interceptar les garrofes de les quals no se'n pugui acreditar la procedència, però insisteix que és imprescindible la col·laboració de la pagesia per fer front als furts.

 

Larriba ha reconegut el «problema» que la majoria d'aquests robatoris acabin sent delictes lleus de furt que suposen una condemna menor judicialment, i això sempre que s'aconsegueixi demostrar la propietat del producte interceptat. En aquest sentit ha valorat la necessitat de «treballar de manera transversal per fer pressió entre tots o que, almenys, furtar la garrofa dels nostres trossos no sigui tan fàcil ni surti tan barat». 

Comentaris