Les excavacions d'un poblat de Tivenys revelen un tram de la muralla exterior

També s'han descobert diversos fragments de ceràmica grega i una moneda procedent de Massalia
Les excavacions descobreixen un tram de la muralla exterior | CEDIDA

 

El Grup de Recerca Seminari de Protohistòria i Arqueologia (GRESEPIA) de la URV està realitzant aquesta setmana les tasques de la 19a campanya d’excavacions al poblat ibèric de l’Assut, situat a Tivenys. Aquests treballs finalitzen aquest divendres, 13 de juliol, després de dues setmanes de feina. 

 

El principal descobriment ha estat un tram de la muralla exterior del jaciment que va estar poblat des del segle VII abans de la nostra era (ANE) fins a l’època romana. 

El director de les excavacions i professor d’Història Antiga de la URV, Jordi Diloli, ha destacat que «en aquesta campanya ens hem centrat a excavar el traçat que serà el nou camí d’accés al jaciment i ha estat una sorpresa interessant topar amb la muralla». Així doncs, es tracta d’una important troballa, que se suma al descobriment de l’any anterior de la doble porta d’accés al jaciment, al costat de la torre circular.

 

Les excavacions

Durant aquestes dues setmanes han participat un total de quinze persones, contant a arqueòlegs professionals i estudiants del Curs d’Arqueologia de la URV. Cal destacar que, a part de la muralla, han trobat diversos fragments de ceràmica grega i una moneda procedent de Massàlia (actual Marsella).

 

A més, les campanyes arqueològiques de l’Assut han servit per identificar els diferents elements arquitectònics que s’han anat trobant. Actualment, hi ha moltes coses que ja es poden localitzar i veure, però continua sent difícil accedir al jaciment.

 

Aquesta ha estat la primera fase d’excavacions del 2018, en la qual s’ha comptat amb un pressupost de 8.000 euros a càrrec de la URV, la Diputació de Tarragona i l’Ajuntament de Tivenys. Al mes de setembre es continuaran realitzant treballs per tal de finalitzar la feina d’aquest mes de juliol.

Característiques del jaciment de l’Assut

La principal característica del jaciment és que va estar poblat durant una llarga època, en concret des del segle VII ANE fins al segle I ANE. La torre circular, situada al punt més alt del turó, és un dels elements descoberts més destacats. Es calcula que el jaciment pertany al segle VI ANE. També es creu que era el lloc on residia el cabdill, fins que va ser destruït per un incendi al segle II ANE.

💬 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil l'actualitat de Tarragona. És gratis!

Comentaris