ATENCIÓ

🔥2 incendis en 3 minuts al mateix carrer de Calafell

La Generalitat declara la guerra al cranc blau per frenar la seva expansió al Delta

El director general de Pesca en pretén afavorir la pesca massiva i la comercialització
Crancs blaus atrapats per a la seva comercialització | cedida

 

Dijous 20 de setembre, el director general de Pesca de la Generalitat de Catalunya, Sergi Tudela, ha comunicat la voluntat d'afavorir la pesca massiva i la comercialització del cranc blau, per tal de controlar-ne així la que s'està convertint en una expansió imparable que ja ha arribat a tots els hàbitats potencials que podia colonitzar a Catalunya.

 

En la primera avaluació sobre la població de cranc blau al delta de l'Ebre, s'ha constatat que no s'arribarà a l'equilibri de l'ecosistema, sinó que la colonització del cranc blau seguirà en augment, ja que, tal com apunta la biòloga responsable de l'estudi, Verònica López, «seguim el mateix patró que altres espècies invasores. No existeix predació o competència».

 

El cranc blau va ser detectat per primer cop a finals del 2012, i en els últims dos anys les flotes pesqueres de la costa de l'Ebre ja n'han capturat 40 tones. Es troba especialment a la desembocadura de les badies, però també als arrossars i a tots els hàbitats costaners de Catalunya. Les xifres no paren de créixer, i a tall d'exemple, segons ha confirmat el director general de Pesca, la llotja de Sant Carles de la Ràpita ha venut, aquest mes de setembre, fins a set tones del crustaci, mentre que en tot l'any passat en va subhastar dotze.

 

Unes xifres meteòriques que creixen dia a dia i que en gran part s'expliquen per la capacitat reproductiva de les femelles de cranc blau, que arriben a pondre fins a dos milions d'ous cada temporada; un fet que sumat a la manca de predadors, fan inevitable buscar una alternativa per aturar l'expansió.

 

Devora el marisc «com nosaltres mengem pipes o pistatxos»

D'aquesta manera doncs, Tudela preveu que la flota de mariscadors i pescadors professionals obtinguin les autoritzacions necessàries per iniciar la pesca massiva del cranc blau. Un fet que conjuntament amb la ja anunciada creació d'un comitè de cogestió de la pesquera del cranc blau a les Terres de l'Ebre, s'espera desenvolupar un pla socioeconòmic que permeti revalorar les captures i donar-los una sortida comercial.

 

De fet, segons afirma el director general de Pesca, «Mercabarna importa cranc blau congelat de Grècia», motiu pel qual si s'aconseguís valorar aquest nou producte 'local', es podria treure benefici de la desgràcia de l'impacte d'una espècie invasora en l'ecosistema.

 

Actualment, l'expansió del cranc blau ha fet saltar les alarmes dels mariscadors de les badies de les Terres de l'Ebre, que han denunciat pèrdues de fins a 200.000 euros des de l'any passat. Musclos, ostres i tot el marisc autòcton s'està veient afectat per l'expansió de l'espècie invasora. El president de la Federació de Productors de Marisc del Delta de l'Ebre, Miguel Carles, s'ha mostrat irònic afirmant que el cranc blau devora el marisc «com nosaltres mengem pipes o pistatxos».

 

Imatge d'arxiu de la Llotja de Sant Carles de la Ràpita | cedida

 

💬 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil l'actualitat de Tarragona. És gratis!