Tarragona Digital

Telegram : +34 639 048 422

E-Mail: info@tarragonadigital.com

La Generalitat tomba el projecte del parc eòlic dels Brois, al Pinell de Brai

El Departament de Territori i Sostenibilitat argumenta que perjudicaria la població d'àliga cuabarrada
Parc eòlic de les Comes a la Terra Alta | Àlex Tarroja

 

La declaració d'impacte ambiental del parc eòlic dels Brois, al Pinell de Brai (Terra Alta), no ha rebut el vistiplau de la Conselleria de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. Aquest projecte promogut per l'empresa Fercom Eòlica, amb sis aerogeneradors i uns 18 MW de potència, hauria generat, segons criteris del Departament, un «impacte crític» sobre les àligues cuabarrades que habiten la zona i, com a conseqüència, el parc resulta inviable en aquesta zona.

 

Mai s'ha tingut en compte l'opinió de l'Ajuntament, ni la dels conciutadans

L'Ajuntament del Pinell de Brai s'ha mostrat molt satisfet amb la notícia, ja que permet al municipi conservar el paisatge i els valors naturals de la zona, tot i recordar que des del 2005 , any en què es va tramitar el projecte, no s'ha consultat mai l'opinió del consistori, ni la dels seus conciutadans.

 

En paraules de l'alcaldessa, Eva Amposta, «no l'hem tingut mai sobre la taula. No ens hi hem trobat. No hem tingut ocasió de participar en cap procediment»; i afegia críticament que «si hem d'esperar que cada projecte que hi ha no s'ha de resoldre fins al cap de tretze anys, això sí que és criticable: l'administració hem de ser molt més àgils per saber quin territori volem. Potser llavors no estava clar i ara sí».

 

El parc eòlic de Riba-roja d'Ebre haurà de reduir de setze a set els molins elèctrics

D'altra banda, el Departament de Territori i Sostenibilitat ha comunicat també la seva decisió sobre l'impacte ambiental del parc eòlic de Riba-roja d'Ebre, a mig camí entre els municipis de Riba-roja, la Fatarella i Flix. El projecte, promogut per Copcisa Eléctrica, tenia prop de 50 MW de potència total i setze molins previstos, però l'impacte, també, sobre l'àliga cuabarrada l'obligarà a retirar nou d'aquests molins, i imposarà condicions als set restants per evitar possibles afectacions sobre la fauna i la flora local.

 

D'aquesta manera, la Generalitat exigeix condicions sobre la qualitat de l'aire, els nivells sonors i la protecció del medi nocturn; demana habilitar pendents aptes per als terraplens que permetin estabilitzar els talussos i restaurar la vegetació; limitar l'accés de camions i elements constructius dels aerogeneradors perquè afectin només zones de conreu i elements de pedra en sec i, per últim, Copcisa s'haurà de fer càrrec d'un programa de vigilància ambiental, així com disposar d'una direcció d'obra ambiental perquè es compleixin les condicions de Territori i Sostenibilitat.

 

Impacte paisatgístic dels parcs eòlics a la Terra Alta | Sílvia Berbís

 

🍅 Ets un apassionat de la cuina? Subscriu-te gratis al butlletí per rebre la recepta de la setmana al teu correu!

📍 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil les notícies de Tarragona. És gratis!

Comentaris