Tarragona Digital

Telegram : +34 639 048 422

E-Mail: info@tarragonadigital.com

El Govern impulsa una Taula de l'Oli de Catalunya des de les Terres de l'Ebre

El delegat del Govern celebra la clausura del Castor com «una gran notícia» per al territori
El delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès, en una imatge d'arxiu | ACN

 

 

El Govern donarà impuls a una Taula sectorial de l'Oli de Catalunya que es va gestar en el certamen de turisme gastronòmic, celebrat a Horta de Sant Joan, a la Terra Alta, l'octubre passat, per ajudar al sector a fer front a la crisi de preus. La segona reunió de debat de la taula es farà a la Fira de l'Oli de Jesús, a Tortosa, a finals de febrer.

 

El delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès, ha explicat que el sector busca les fórmules per abaratir els costos de producció mentre els mercats s'escapin al control dels pagesos. Pallarès també ha celebrat l'anunci de la clausura del projecte Castor. «Si es confirma, serà una gran notícia perquè era una de les principals reclamacions del territori», ha dit.

 

 

Creació d'una Taula de l'Oli de Catalunya

Tres de les cinc Denominació d'Origen Protegides (DOP) de l'oli de Catalunya —Baix Ebre/Montsià, Terra Alta, Siurana, les Garrigues i l'Empordà—, són de la província de Tarragona i dues d'elles de les Terres de l'Ebre. Amb aquest referent, el territori ha estat l'encarregat de gestar la creació de la Taula de l'Oli que es va iniciar amb uns primers debats al certament de turisme gastronòmic, GastroEbre, i que s'institucionalitzarà la Fira de l'Oli de Jesús, al Baix Ebre, a finals de febrer, probablement amb la participació del president de la Generalitat, Quim Torra.

 

«Les Terres de l'Ebre tenim molt a dir en el sector de l'oli. Hi estem treballant perquè s'han de controlar molts els processos de producció», ha dit Pallarès. El delegat ha exemplificat alguns dels aspectes que s'avaluen, com l'aplicació de regadius intensius o l'optimització de les varietats per poder contrarestar els preus que no controla el productor dins de la cadena mercantil.

 

Seguint l'exemple del sector del vi, la taula vol fomentar la formació també des de l'Escola de Capacitació Agrària de Gandesa, trobar els camins de comercialització que faci valdre el producte d'aquí i impulsar una carta d'olis per als restaurants, entre d'altres propostes.

 

 

Denominació d'Origen Protegida Siurana | Àngel Ullate

 

Tancament del Castor

Pallarès ha qualificat de bona notícia per al territori la clausura del Castor anunciada al Senat per la ministra per a la Transició Ecològica, però ha assegurat que seguiran el procés de prop. «És un tema lamentable, val a dir», ha apuntat. El delegat ha qüestionat que cal resoldre què farà el govern espanyol amb les instal·lacions terrestres i la plataforma marina i ha avisat que revisaran «la lletra petita, per fer-ne una valoració a fons en les pròximes hores perquè estem escarmentats».

 

Ajuts per als aiguats

El delegat del Govern ha fet aquestes declaracions en la roda de premsa del Consell de Direcció de l'Administració Territorial d'avui dimarts, 29 de gener. Pallarès també ha apuntat que s'encara la recta final de la tramitació dels expedients de diversos municipis ebrencs per rebre ajuts de reparació dels desperfectes que van causar els aiguats de l'octubre.

 

En concret, hi ha 28 expedients per a reparació o restitució d'infraestructures de titularitat municipal que s'han presentat a la Generalitat, i alguns d'ells també a la convocatòria oberta per l'estat espanyol. Les peticions sumen prop de 13,5 milions d'euros. Els particulars i les despeses d'emergències les tramita el Ministeri de l'Interior.

 

 

📍 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil les notícies de Tarragona. És gratis!

🍅 Ets un apassionat de la cuina? Subscriu-te gratis al butlletí per rebre la recepta de la setmana al teu correu!

Comentaris