ÚLTIMA HORA

Agredeixen un revisor de tren al seu pas per l'estació de Sant Vicenç de Calders

ATENCIÓ

Desapareix un noi de 20 anys prop d'una séquia a les comarques de Girona

La Guàrdia Civil col·labora amb el rescat de 60 aus al Delta de l'Ebre

Les tasques de salvament s'han dut a terme en col·laboració amb la Federació de Caça de les Terres de l'Ebre, societats de caçadors locals i tècnics del Parc Natural
Les aus corren perill de morir si cauen en les séquies i els canals. | Consell Comarcal del Baix Ebre

 

Agents del Destacament de Protecció de la Naturalesa (DEPRONA) de la Guàrdia Civil del Parc Natural del Delta de l'Ebre, en col·laboració amb la Societat de Caçadors de Sant Jaume d'Enveja, durant la segona quinzena del mes de juny, han rescatat a un total de 60 pollets d'aus aquàtiques de les trampes mortals, que per a ells són els canals i les séquies de rec, situades als vorals de les carreteres.

Al Delta, hi ha una extensa xarxa de canals i séquies, tant de rec com de desguàs, que en total tenen uns 500 quilòmetres de longitud. Tots aquests abasteixien d'aigua i sanegen els cultius d'arròs, i s'estenen pels termes municipals d'Amposta, Sant Carles de la Ràpita, Sant Jaume d'Enveja, Deltebre, Camarles, l'Ampolla i l'Aldea. Cada any, coincidint amb el naixement dels pollets, entre maig i juny, moltes espècies d'ànec reial i de polles d'aigua, entre altres, cauen de forma accidental o voluntària a l'interior dels conductes construïts amb formigó, la qual cosa suposa una trampa en moltes ocasions mortal.

La solució, la instal·lació d'unes rampes per on les aus puguin sortir

Amb l'objectiu de pal·liar la situació, la Federació de Caça de les Terres de l'Ebre, diverses societats de caçadors del Delta i el Parc Natural, col·laboren econòmicament i amb personal voluntari per evitar la mort dels pollets. Per aquest motiu, instal·len en els conductes unes rampes construïdes amb vímet i taulons de fusta que permeten a les aus sortir-ne.

 

Els agents del DEPRONA del Parc Natural del Delta, van cooperar el passat 16 de juny amb el personal de la Societat de Caçadors de Sant Jaume i amb les seves famílies, essent així els nens els protagonistes de l'acció, ja que desperten el seu interès per la conservació del medi ambient. Els guàrdies civils van salvar els exemplars de la séquia i els van alliberar en camps d'arròs pròxims, evitant de tal manera una mort segura per falta d'aliments i un possible ofegament. En total, aquell dia es van salvar una vintena d'aus. L'endemà, la patrulla i un grup de nens van continuar amb les tasques, localitzant i extraient els animals de la bassa de l'Encanyissada, en total una dotzena d'ànecs reials i 25 polles d'aigua.