Pla general d'una filera de tractors començant la marxa lenta d'UP al Delta des de la platja de la Marquesa

Més de 150 tractors es mobilitzen per oposar-se a l'estratègia de deixar retrocedir el Delta de l'Ebre

Una segona marxa protesta entre Santa Bàrbara i Tortosa per la crisi de preus i contra la massificació eòlica

Més de 150 tractors i vehicles han fet una marxa lenta aquest dilluns al matí, des de la platja de la Marquesa fins a Deltebre (Baix Ebre) i Sant Jaume d'Enveja (Montsià). La protesta ha acabat amb el pont de Lo Passador ple de tractors. El sindicat rebutja l'estratègia de l'Estat de deixar retrocedir el Delta més de mig quilòmetre cada any, lamenta la inacció després del daltabaix que va provocar el temporal Glòria i alerta que el sector de l'arròs perd centenars d'hectàrees cada any. «La pagesia sense territori no té raó de ser, no podem fer cultiu dins de la mar i l'hem de defensar a capa i espasa», ha dit Raül Arques, membre de la sectorial de l'arròs d'Unió de Pagesos. També desenes de tractors han protestat entre Santa Bàrbara i Tortosa.

📲TENS TELEGRAM? Afegeix-te gratis al nou canal de Tarragona Digital: les millors fotos i vídeos, últimes hores i ara també pots comentar. CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

A punt de complir-se un any des que els pagesos van sortir amb els tractors, després del Glòria, per demanar mesures urgents, la inacció de les administracions ha portat els agricultors del Delta de l'Ebre a tornar a posar la defensa del territori i de l'espai deltaic al capdavant de la manifestació que s'ha celebrat aquest dilluns. «Més enllà de la pèrdua d'arrossars, que també, el Delta de l'Ebre se'n va a la nostra cara i les reunions amb el Ministeri no ens donen cap classe d'expectativa per protegir-lo. El Delta està molt tocat i molt malament i només preveuen deixar retrocedir 500 metres la línia marítimo-terrestre», ha denunciat Dani Forcadell, membre de la permanent d'Unió de Pagesos.

El sindicat adverteix que el govern espanyol treballa amb previsions que un 70% del Delta estigui cobert pel mar d'aquí set o vuit dècades, una estratègia que qualifiquen d'«inadmissible». «El nostre lema és ni un pam més enrere i tornem a estar aquí perquè la inacció és total. Hem de defensar el territori a capa i espasa i més clar no podem dir-ho ja», ha afegit Raül Arques.

Per la seva banda, l'alcalde de Deltebre, Lluís Soler, ha agraït la manifestació d'UP i la lluita del sector primari per defensar el Delta perquè és la pagesia qui viu i pateix en primera línia els efectes d'aquesta regressió «sense precedents», agreujada per «la inacció pública». L'alcalde ha demanat a les administracions que deixin «de donar cops a l'espatlla i de fer arribar bones paraules», per passar als fets. «El Delta no pot esperar més, estem en temps de descompte», ha recordat.

A les Terres de l'Ebre s'han sumat a les protestes gairebé 200 tractors i una trentena de vehicles. La majoria s'ha sumat a l'itinerari de la Platja de la Marquesa i la resta al que ha sortit de la cooperativa de Santa Bàrbara, ha creuat Tortosa i ha acabat a la cooperativa Soldebre. Una tercera protesta que estava prevista a la zona de la Terra Alta i la Ribera d'Ebre s'ha posposat per les dades epidemiològiques que hi ha en alguns municipis terraltencs.