Cases d'Alcanar

El port de les Cases d'Alcanar es modificarà per evitar agitacions durant els temporals

La solució s'ha descobert gràcies a un assaig en una piscina | Ports de la Generalitat hi destinarà tres milions d'euros

Després dels efectes del temporal Gloria,Ports de la Generalitat ha encarregat un estudi per identificar com millorar la funcionalitat  del  port de les Cases  d'Alcanar, al Montsià, i evitar els problemes d'ultrapassament que pateix el port quan hi ha forts temporals de llevant.

Caldrà modificar el dic de recer, perllongant-lo, amb  inversió prevista de  tres milions d'euros. L'estudi  s'ha fet en una  piscina d'assaig a la Universitat de la Corunya i estarà redactat a finals de gener. Després es farà la  redacció del projecte  constructiu i es licitaran les obres, previstes per a l'any 2022.

El port de les Cases és l’únic de Catalunya amb la  bocana orientada cap al nord-est  i això el fa vulnerable als temporals i genera problemes d'agitació interior. Per fer les proves es va construir una maqueta a escala, un model físic del port de les Cases d'Alcanar que es va col·locar dins d'una piscina d’assaig.

La maqueta s'ha provat amb diferents  onatges derivats de temporals per comprovar quina era la millor solució perquè els temporals de llevant no afectin les barques a dins del port.

El director general de Ports de la Generalitat, Joan Pere Gómez, ha estacat que fetes les proves i identificada «la millor solució» per resoldre la vulnerabilitat del port de les Cases d’Alcanar, el Govern invertirà uns tres milions d'euros «per donar estabilitat, funcionalitat i seguretat al port, i donar resposta a la demanda dels sectors nàutic i pesquer».