Pla general d'un camió abocant sorra al mar a la barra del Trabucador, amb les salines de la punta de la Bany al fons a la dreta.

Nou trencament a la barra del Trabucador del delta de l'Ebre a causa de la pujada de la marea

Infosa reclama «celeritat» i «efectivitat» en les actuacions del govern espanyol

La barra del Trabucador del delta de l'Ebre s'ha tornat a trencar a causa de la pujada de la marea i del vent dels darrers dies. L'empresa Infosa, que explota les salines de la Trinitat de la Punta de la Banya, ha reclamat que s'utilitzi com més aviat millor el sistema de dragues per portar sorra d'altres punts del delta i apuntalar l'istme. En un comunicat, l'empresa considera que l'actuació de la Direcció General de Costes del Ministeri de Transició Ecològica no és «suficient». Per aquest motiu, ha demanat «celeritat, concreció i més efectivitat» al govern espanyol per evitar nous trencaments de la franja.

El gerent d'Infosa, Joan Sucarrats, ha recordat que hi ha consens al territori per l'ús de les dragues per tal de recuperar la barra del Trabucador i que cal una actuació més «duradora» i «contundent» per evitar nous trencaments. «Si al mes de juny, qualsevol petita pujada d'un temporal de mar desfà el camí precari que s'està fent, al mes d'octubre tindrem un problema molt gros i ens quedarem incomunicats durant mesos», ha alertat.

Sucarrats ha insistit que els treballs són necessaris tant per mantenir els 60 llocs de feina a les salines com per la riquesa mediambiental del paratge deltaic. La represa de les obres de regeneració de la barra van començar a principis del maig i suposen una inversió de 700.000 euros per part de la Direcció General de la Costa i el Mar estatal.

Quatre trencaments en sis mesos

Des del passat mes de gener, quan la barra del Trabucador va quedar greument malmesa pel temporal Glòria, ja ha patit almenys tres trencaments més. L'empresa Infosa va reparar-la de manera provisional per tal de poder accedir a les instal·lacions, ja que és l'únic accés directe per terra perquè connecta el Delta amb la Punta de la Banya, on està ubicada la companyia.

A principis del mes de març un fort onatge va tornar a trencar la barra. Ara fa un mes, el 8 de maig, una trentena de treballadors d'Infosa van quedar atrapats després que la barra s'inundés de nou. El darrer trencament, el d'aquest dissabte, 6 de juny.


Comentaris