Pagesos i ramaders afectats per l'incendi de la Ribera d'Ebre tallen la C-12 a Flix

Els manifestants reclamen que es quantifiquin les ajudes i demanen mesures per aturar la despoblació rural | No descarten noves mobilitzacions
Pagesos i ramaders afectats per l'incendi de la Ribera d'Ebre han tallat la C-12 a Flix per demanar que es quantifiquin les ajudes. | ACN

 

Més d'una cinquantena de persones han tallat aquest diumenge a la tarda la C-12 entre Flix i Maials per exigir que es quantifiquin les ajudes per als afectats per l'incendi de la Ribera d'Ebre, la Segarra i Les Garrigues d'aquest juny. Els manifestants també han demanat mesures per evitar el despoblament rural. «Ja n'hi ha prou de reunions, volem que arribin els diners per tots els afectats de l'incendi, perquè si no, correm el risc de tenir un despoblament rural gran que ocasionarà, a més dels incendis, l'erosió de la terra», ha denunciat el president d'ASAJA de Lleida, Pere Roqué. El col·lectiu no descarta tornar a manifestar-se diumenge que ve si en la reunió prevista amb el Govern el dimecres no obté resposta a les seves demandes.

 

 

Tallen la C-12 a Flix per demanar que es quantifiquin les ajudes per l'incendi a l'Ebre

Un cop s'ha iniciat la protesta, a les cinc de la tarda, els pagesos han bloquejat amb tractors un tram de la C-12, a l'altura de Flix. L'ocupació de la via s'ha prolongat durant més d'una hora amb talls d'uns vint minuts que s'han alternat, momentàniament, amb el pas dels vehicles aturats. Els manifestants, amb dues capçaleres sota el lema «Voleu boscos, cuideu els pagesos» i «Estem cremats, prou enganys», han reclamat que no es perdi més temps i que es quantifiquin les ajudes que els pertoquen. «Tothom s'emplena la boca que tenim despoblament i, si n'hi ha, és perquè no hi ha compliment. Si els nostres fills no poden continuar les nostres explotacions, el que va passar fa un mes es tornarà a repetir d'aquí a 15 dies i en els propers anys», ha lamentat el president d'ASAJA de Lleida.

  

  

«Estan molt bé totes les reunions i sabem que el Govern ha fet tot l'esforç possible, però ara el que cal és saber quants diners pertoquen als pagesos»

 

Reclamen l'avançament de la Declaració Agrícola Agrària abans del 30 d'agost

El col·lectiu també ha apuntat que hi ha unitat entre els afectats, malgrat que en la protesta no hi havia els alcades de la Ribera d'Ebre ni altres sindicats del sector agrari. Entre les reivindicacions, destaquen l'avançament de la Declaració Agrícola Agrària (DUN) del 2019 abans del termini del 30 d'agost de 2019, el cobrament del 100% de l'ajuda de l'agricultura ecològica, ajuts directes i una bonificació del rebut de la seguretat social dels autònoms de l'any 2019-2020. A més, també demanen l'exempció del rebut de l'IBI i dels mòduls fiscals de l'any 2019-2020.

 

També et pot interessar: