Podem reclama que la ministra Ribera expliqui com recuperarà la indemnització del Castor

El partit recorda que el Tribunal Suprem ha sentenciat que l'executiu ha d'establir mesures per obtenir el reintegrament
Imatge d'arxiu del projecte Castor, davant de la costa ebrenca | ACN

 

El grup parlamentari al Congrés dels Diputats d'En Comú Podem ha registrat avui dimecres, 12 de desembre, una sol·licitud de compareixença de la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, a la Comissió de Transició Ecològica de la cambra baixa espanyola. Podem vol que la ministra Ribera doni explicacions sobre la manera com el govern espanyol pensa recuperar les indemnitzacions que l'executiu de Mariano Rajoy va pagar als responsables de la planta d'emmagatzemament de gas Castor.

Cal recordar que el Tribunal Suprem va sentenciar el 7 i el 29 de novembre que l'Administració General de l'Estat ha d'adoptar les mesures procedents per obtenir el reintegrament d'aquestes quantitats, després que el projecte fos cancel·lat.    

El govern espanyol continua sense encarregar els estudis per desmantellar el projecte Castor

El govern espanyol continua sense encarregar els estudis que haurien de permetre iniciar el desmantellament de les instal·lacions del projecte Castor. Això es desprèn de la resposta que l'executiu ha tramès per escrit a les preguntes del senador d'ERC, Miquel Aubà. De moment, sostenen, no s'han definit els organismes competents ni les empreses que haurien de fer front a la redacció d'aquests informes, ni molt menys s'ha obert cap procediment d'avaluació ambiental per al desmantellament. L'anunci, novament, entra en contradicció amb les afirmacions públiques de la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, qui va assegurar que disposa dels estudis del MIT i també d'Enagás, que gestiona les instal·lacions hibernades. El passat febrer, el mateix PSOE al govern espanyol va aprovar una proposició de llei que instava a fer aquest encàrrec com a pas previ al desmantellament.

«El Ministeri per a la Transició Ecològica està actualment en procés de valoració i anàlisi de les mesures adequades per a garantir la seguretat de les persones, el medi ambient i les instal·lacions i establir els elements de judici necessaris per poder sotmetre a la decisió del Consell de Ministres el futur de les instal·lacions», respon el govern espanyol a la pregunta d'Aubà, tot recordant que aquesta decisió es prendre «d'acord amb el que estableix» el Reial Decret Llei 13/2014, que va suposar l'acceptació de la renúncia de l'exconcessionària Escal UGS, l'aprovació de la indemnització de 1.350 milions i la hibernació a càrrec d'Enagàs. Uns pagaments que tant el Tribunal Constitucional com el Suprem han anul·lat i estan revertint.

Aubà: «Desitgem que hi hagi més diligències en les accions del govern»

«Desitgem que hi hagi més diligència en les accions del govern perquè, fins ara, només hem escoltat bones paraules i bons propòsits de la ministra Ribera però no li coneixem cap acció pràctica que ens confirmi que pensa desmantellar el Castor aviat, ni ens ha facilitat l'accés als diferents informes tècnics del projecte que li hem sol·licitat», ha retret Aubà.

"Mestres d'un institut tarragoní inicien dejunis en suport a la vaga de fam dels presos" "Guerra oberta entre els hospitals de Móra d'Ebre i de Reus"