GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQUÍ i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Notícies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

La reintroducció d'esturions a l'Ebre pren forma amb el trasllat de quatre exemplars des de França a la Ràpita

L'IRTA estudiarà els hàbitats i l'adaptabilitat dels peixos
Imatge d'arxiu d'un esturió en un aquari. | Wikipedia / Cacophony

 

L'Institut pel Desenvolupament de les Comarques Ebrenques (IDECE) gestionarà el trasllat de quatre esturions, criats en captivitat a França, a Sant Carles de la Ràpita, al Montsià. És la primera fase per reintroduir aquesta espècie a l'Ebre, que impulsa el projecte Life MigratoEbre, juntament amb recuperació de la saboga, la llamprea i l'anguila, espècies migradores amenaçades.

 

Un viatge «sense precedents» de 700 quilòmetres des de França

Un dels reptes per reintroduir l'esturió és el seu trasllat, i per aquesta fita s'ha organitzat «una infraestructura sense precedents», amb un viatge el proper dimarts, supervisat en tot moment per tècnics i retransmès per les xarxes socials, des del centre de conservació MIGADO de St Seurin-sur l'Isle fins a l'IRTA de Sant Carles de la Ràpita. D'aquesta manera, durant un mes l'IRTA estudiarà la seva adaptabilitat i aclimatació per si poden tornar al riu Ebre.

 

Els quatre exemplars són mascles, d'uns 2 metres de longitud aproximadament, i viatjaran en un camió aclimatat a -2ºC, en dos tancs de 2,5 metres de diàmetre i una capacitat de 3.000 litres d'aigua. Els esturions aniran acompanyats per uns tècnics que supervisaran en tot moment el nivell de salinitat, d'oxigenació de l'aigua i de l'espai, per a què els peixos no pateixin cap mena d'estrès. És un viatge de 700 quilòmetres, que faran en 11 hores. 

 

L'IRTA ja té preparades unes instal·lacions on s'estudiarà l'aclimatació i adaptabilitat dels peixos. Es tracta d'uns tancs d'aigua de 62 metres cúbics, on estaran 30 dies, abans de la seva exposició pública. Els exemplars hauran d'estar aïllats per estudiar els seus hàbits alimentaris i comprovar les seves condicions d'adaptació a la salinitat, que es farà evolucionar del 20% al 35%, en 15 dies. Un cop obtinguda la informació, els exemplars tornaran al centre de MIGADO a França, on van ser criats en captivitat.

 

És una primera fase per esbrinar si l'esturió pot tornar al riu Ebre

Aquesta serà la primera fase del projecte MigratoEbre per obtenir dades i esbrinar si l'esturió europeu pot tornar al riu Ebre quatre dècades després, i ha calgut superar molts processos burocràtics i una logística complexa. En una altra fase, es faran visites guiades perquè els ebrencs es tornin a familiaritzar amb aquesta espècie. 

 

Tot el procés, «delicat i complex», es difondrà per les xarxes socials de l'IDECE. Durant el trajecte de França a la Ràpita, els tècnics faran una cobertura informativa amb fotos i vídeos. Quan els esturions ja estiguin instal·lats a l'IRTA, una càmera retransmetrà en directe l'interior de l'espai on es troben els tancs d'aigua. El tractament als esturions es podrà veure en temps real.