Tortosa retira un monument franquista dedicat a la Guàrdia Civil l'endemà d'aprovar-ho al Ple

La proposta, presentada per la CUP, s'havia desestimat fa un any i mig | Ahir, PSC i PP van votar-hi en contra
Imatge dels operaris de la brigada municipal de Tortosa, retirant el monòlit franquista | ACN

 

 

L’Ajuntament de Tortosa ha retirat avui dimarts, 6 de novembre, el monòlit franquista d’homenatge a l’anomenada ‘Promoción Ebro’ de la Guàrdia Civil, un monument que la Organización Juvenil Española —vinculada al règim del dictador Francisco Franco— va instal·lar al parc municipal Teodor González de la capital del Baix Ebre.

 

El monòlit commemorava el 30è aniversari de la victòria feixista a la Guerra Civil

La peça, col·locada l’any 1968 amb motiu del trentè aniversari de la victòria feixista a la batalla de l'Ebre, es trobava encara a l'equipament municipal, just a tocar del parc de jocs infantils del recinte. Fins avui, a la pedra s’hi podia llegir: «En el XXX aniversario de una gesta gloriosa de la cruzada espanyola, la ‘Promoción Ebro’ de la Guardia Civil, jura en este lugar en este lugar su fidelidad a la bandera de la patria».

 

La mesura s'ha implementat just l'endemà de la seva aprovació al Ple de Tortosa | ACN

 

La CUP presenta, el Ple aprova i avui es retira

La retirada del monument s’ha fet just l’endemà que tirés endavant, al ple ordinari del mes de novembre, una moció impulsada per la CUP. La proposta, que ja s’havia fet fa un any i mig, havia estat rebutjada i s'havia supeditat la retirada del monòlit a l’elaboració del catàleg de vestigis franquistes i de la Guàrdia Civil demanat per l’Ajuntament de Tortosa al jutjat contenciós de Tarragona.

 

Ahir, 5 de novembre, al Ple tortosí la moció dels cupaires va tirar endavant amb 17 vots a favor del PDeCAT, Esquerra, Movem Tortosa i la CUP; i 4 vots en contra del PSC i el PP.

 

Tortosa retirarà el monument franquista de l'Ebre si s'aprova la llei de memòria històrica al Parlament

Durant els mesos d'estiu, amb la posada en marxa d'un projecte de llei de memòria històrica impulsat des del Departament de Justícia de la Generalitat, el monument franquista dedicat a la Batalla de l'Ebre, a Tortosa, va ser de nou el centre de totes les mirades.

 

En aquella ocasió, davant la futura llei que preveu tirar endavant del Parlament de Catalunya, l'alcaldessa tortosina, Meritxell Roigé, ja va afirmar que «si la normativa canvia, l'acomplirem i haurem de portar-ho a terme, ens agradi o no». Cal recordar que, el 2016, l'Ajuntament de Tortosa va sotmetre a consulta popular la retirada del monòlit, situat ben bé al mig del riu, ja que, expressava Roigé «la normativa existent permetia fer la consulta».

 

En aquell cas, els ciutadans tortosins van decidir preservar el monument, amb el 68,36 per cent dels vots a favor i un 31,25 de vots en contra.