Tarragona Digital

Telegram : +34 639 048 422

E-Mail: info@tarragonadigital.com

El sector del moble de la Sénia planta cara a la crisi

L'Ajuntament del municipi ebrenc tanca un preacord per ampliar el viver d'empreses del Centre Internacional de Negocis del Moble
L'Ajuntament de la Sénia vol obrir despatxos per ampliar el viver d'empreses dedicades al sector del moble | ACN

 

El sector del moble de la Sénia ha començat durant els últims anys un procés de diversificació per superar la crisi que, des de l'any 2008, l'havia reduït a la meitat. Per aquest motiu i amb la voluntat de potenciar l'activitat i retenir joves al municipi, el consistori del municipi ha fet la seva aposta del sector i treballa per ampliar el viver d'empreses del Centre Internacional de Negocis del Moble gràcies a un preacord amb els propietaris de l'antic edifici d'oficines d'Antaix.

 

La Sénia, únic clúster del moble a Catalunya

El municipi del Montsià és l'únic clúster del moble a Catalunya. En total hi ha 44 empreses dedicades al sector amb 900 treballadors i una facturació anual d'uns 30 milions d'euros. Després de tota la crisi viscuda, s'ha apostat per nínxols de mercat que suposen els productes de disseny, la priorització de la qualitat o la fabricació d'equipaments col·lectius, fet que ha permès parar el cop i començar a remuntar lentament.

 

Abans de l'esclafit de la crisi, el nombre d'empreses dedicades al moble quan el municipi tenia 6.400 habitants fregava la setantena amb gairebé 2.500 treballadors en el sector. Fet que convertia la Sénia en un nucli industrial de primer ordre, que atreia treballadors de tot el territori, tant del Maestrat com de les Terres de l'Ebre. 

 

Paral·lelament, el teixit comercial es va fer un nom com a referència en la venda de mobles arreu del país, però l'estreta vinculació amb el sector de la construcció, va acabar arrossegant a fabricants quan la crisi va esclatar amb tota la seva força. Pràcticament, la meitat de les fàbriques van haver de tancar i el comerç ha quedat reduït a pocs establiments. 

 

A la Sénia hi ha 44 empreses del sector del moble amb 900 treballadors | ACN

 

L'oportunitat en petits nínxols de mercat del moble

Un dels nínxols que molts fabricants han trobat per tirar endavant i crear valor afegit és la dels equipaments o establiments col·lectius, com són hotels, centres sanitaris o residències, ja que aquests espais requereixen renovacions periòdiques i és una àrea de negoci que abans de la crisi no existia. D'altres fabricants han apostat per la fabricació de mobles per l'hàbitat, l'equipament de la llar o s'han mantingut al sector del moble juvenil.

 

També hi ha empreses que han decidit apostar per elevar la qualitat del producte i, així, poder fer front a altres competidors més enllà de l'oferta estandarditzada i de baix preu de les grans superfícies. Tot i que el principal mercat continua sent l'estatal, els fabricants veuen que en un futur s'ha d'apostar per la internacionalització.

 

L'Ajuntament aposta pel sector del moble

Per afavorir un entorn econòmic que permeti els joves quedar-se a viure i treballar a la Sénia, l'ajuntament ha decidit a donar una nova utilitat a l'edifici administratiu d'Antaix, la qual va ser la major empresa del poble del municipi i que va acabar plegant per culpa de la crisi.

 

S'ha arribat a un preacord amb els propietaris per disposar dels despatxos i poder donar resposta a les demandes dels empresaris que necessiten espais de treball i formació amb preus econòmics, els quals ja no hi caben del Centre Internacional de Negocis del Moble, ja que hi ha els deu despatxos ocupats. Així doncs, l'edifici serà ocupat de forma progressiva per seccions en funció de la demanda amb l'únic cost del seu manteniment.

📍 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil les notícies de Tarragona. És gratis!

🍅 Ets un apassionat de la cuina? Subscriu-te gratis al butlletí per rebre la recepta de la setmana al teu correu!

Comentaris