Tarragona Digital

Telegram : +34 639 048 422

E-Mail: info@tarragonadigital.com

Tortosa acull el Congrés Internacional de la Batalla de l'Ebre

Comptarà amb la participació d'historiadors experts, però també amb les vivències dels protagonistes i familiars
Imatge d'arxiu de la Batalla de l'Ebre | COMEBE

 

La Universitat Rovira i Virgili, juntament amb els Amics i Amigues de l'Ebre, organitzen durant el darrer cap de setmana de setembre (28-30) i el primer d'octubre (5-7), el Congrés Internacional de la Batalla de l'Ebre.

 

El Congrés Internacional de la Batalla de l'Ebre serà l'acte central de tots els que enguany s'han esdevingut per commemorar els 80 anys de la batalla més dura i llarga de la Guerra Civil espanyola.

 

Una visió global de la Batalla de l'Ebre

Encara que la Batalla de l'Ebre sigui un dels conflictes més estudiats de la Guerra Civil, el Congrés té la voluntat de ser un punt de trobada entre les diferents visions dels historiadors especialitzats en el tema d'arreu del món. D'aquesta manera, s'han preparat fins a dotze ponències amb reconeguts historiadors internacionals, per tal que se'n pugui fer un estudi conjunt, que abasti tots els vessants de la Batalla.

 

En el Congrés Internacional de la Batalla de l'Ebre, també hi tindran lloc un seguit de comunicacions inèdites, que entre historiadors i testimonis vius, trencaran el silenci amb microhistòries i vivències de primera mà, que de ben segur aportaran dades concretes rellevants per a profunditzar en l'estudi del conflicte bèl·lic espanyol.

 

Estudi i recreació del Front de l'Ebre

Així doncs, el Congrés té programades fins a dotze ponències, de les quals destaquen l'anàlisi de l'actuació dels serveis d'intel·ligència, l'anàlisi de la situació sanitària, com era la vida al front de guerra, la relació del front de l'Ebre amb la resta de fronts de guerra... Així com d'altres més específiques, on destaca la dels historiadors portuguesos que apuntaran la rellevància de la dictadura de Salazar en accelerar el final de la Guerra Civil, evitant així que el conflicte s'enllacés amb la 2a Guerra Mundial; les conseqüències econòmiques de la Batalla que, encara s'arrosseguen avui en dia; o la manca de voluntat política per reparar la dignitat de les víctimes.

 

Per a aquells que vulguin passar una jornada més lúdica, paral·lelament a les ponències i les comunicacions del Congrés Internacional de la Batalla de l'Ebre, s'han organitzat diverses activitats complementàries, com la recreació del front de guerra al Mercat Municipal de Tortosa, que comptarà amb paradistes vestits d'època i amb la instal·lació d'un hospital de campanya com els de la Guerra, on es podran fer donacions de sang; o també diverses rutes guiades pels espais de la Batalla de l'Ebre.

 

Recreació històrica de la Guerra Civil | cedida

 

Comentaris