Tortosa retirarà el monument franquista de l'Ebre si s'aprova la llei de memòria històrica

L'alcaldessa Meritxell Roigé ha defensat que l'Ajuntament «sempre ha complert la normativa vigent»
Imatge del monument franquista de Tortosa. | TarragonaDigital.com

 

Tortosa acomplirà a la nova llei de memòria històrica del Parlament si obliga a retirar el monument franquista de l'Ebre. Així ho ha assegurat l'alcaldessa Meritxell Roigé: si la llei deixa d'emparar vestigis franquistes protegits o catalogats, com per exemple el monòlit de l'Ebre a Tortosa, a través del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM). 

«Si la normativa canvia, li donarem compliment i haurem de portar-ho a terme, ens agradi o no», va expressar l'alcaldessa. A més, va remarcar que la raó «la tenia l'Ajuntament» i que per tant «la normativa existent permetia fer la consulta». 

Roigé ha manifestat que el consistori «sempre ha complert la normativa vigent», responent a l'advocat madrileny Eduardo Ranz respecte la llei de memòria històrica i l'enumeració de vestigis franquistes a la ciutat exigits pel jutjat contenciós de Tarragona.

Tortosa ja va votar preservar el monòlit franquista

És important recordar que l'any 2016 Tortosa va fer una votació per conèixer la voluntat del poble respecte al monument franquista. Aleshores va guanyar l'opció de preservar el monument per tal de «promoure la memòria històrica i la pau» amb el 68,36% dels vots, per un 31,25% que opinava que s'havia de retirar i museïtzar-lo. 

Així doncs, aquest símbol, uns dels més importants del país, va continuar estant als carrers de Tortosa, on s'ubica des del juny del 1966. L'Ajuntament de Tortosa va organitzar aquesta consulta amb el suport dels regidors de Convergència i ERC i els grups d'ICV i el PSC. Malgrat això, la CUP es va oposar, en considerar que aquella decisió era legitimar el franquisme i també s'hi va negar el PP, que no veia gens clara la possibilitat que el monòlit pogués ser retirat.

L'alcalde de Tortosa l'any 2016, Ferran Bel, es va posicionar a favor i organitzacions com Òmnium, l'ANC, la Comissió de la Dignitat i una part d'ERC es van unir a la CUP en la seva rebutja per aquesta votació, que al cap i a la fi es va acabar produint. També va cridar l'atenció que només hi votés un 29,73% de la població, considerant-se una participació bastant baixa. 

"La Guàrdia Civil col·labora amb el rescat de 60 aus al Delta de l'Ebre" "Les excavacions d'un poblat de Tivenys revelen un tram de la muralla exterior"