Unió de Pagesos lamenta possibles pèrdues del 30% en préssec per la calor a la Ribera d'Ebre

El sindicat agrícola estudia sol·licitar l'articulació de mesures fiscals i financeres per a les explotacions més afectades i amb caràcter d'urgència
Imatge de les nectarines afectades | LleidaDiari.cat

 

 

Unió de Pagesos estima importants davallades en la producció de fruita dolça a la Ribera d'Ebre. Segons el sindicat, en aquesta comarca, a banda de mals quallats en préssec i nectarina causats per freds inusuals en floració i per la manca de calor a finals de maig en contrast a la pujada sobtada de temperatures al juny, han provocat una disminució del calibre dels fruits i sobre maduracions indesitjades. A més, cal sumar-hi els danys causats pel cop de calor de la darrera setmana de juny.

 

 

 

El sindicat estudia demanar mesures fiscals i econòmiques

Tot plegat fa que Unió de Pagesos estimi que la suma de tots els factors les pèrdues de collita causi la pèrdua del 30% de la fruita dolça. Els danys han afectat tant a les varietats que s'estaven collint en aquell moment com en les que es començaven a collir les següents setmanes. A banda, els efectes del cop de calor no només es detecten al camp, sinó que apareixen també a l'hora de manipular la fruita, ja que a les peces danyades pel cop de calor se'ls desprèn fàcilment la pell. 

 

En cas de confirmar-se pèrdues de més del 30% de la mitjana a la Ribera d'Ebre, al Baix Segrià, on també s'ha alertat del problema, o en altres zones de Catalunya, el sindicat agrícola sol·licitarà que l'articulació de mesures fiscals i financeres per a les explotacions més afectades i amb caràcter d'urgència.

 

Situació crítica a les vinyes de l'Ebre i el Priorat per l'onada de calor del mes de juny

La forta onada de calor del mes de juny que va afectar els préssecs i les nectarines, també va malmetre les explotacions de raïm d'arreu del territori català, i en especial, les de la regió de Tarragona, la zona més afectada, que ha arribat a veure com part del seu raïm ha acabat inclús cremat. Tot i tenir assegurances contractades, els viticultors creuen que les cobertures que els ofereixen són molt precàries i demanen un canvi en el model d'aquestes assegurances. 

 

Situació dramàtica a les explotacions de raïm per la calor | Cedida

 

Davant d'aquesta situació, representants de les DO afectades (Terra Alta, Montsant i Priorat) es van reunir, aquest cap de setmana, amb representants del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació per tal de trobar solucions a les pèrdues causades i a l'espera dels informes del Departament. El sindicat estima que el dany superarà el 30% de la producció a municipis com La Serra d'Almos, Tivissa, Masroig, Garcia, Móra la Nova, Guiamets, Capçanes, Marçà i altres de la zona sud del Priorat i la Ribera d'Ebre.