PORTADES

📰 Les portades d'avui, 20 de gener

Els 10 moments més singulars de la Festa Major de Sant Joan de Valls

La ciutat celebra la festa patronal del 15 al 25 de juny de 2019
La sortida de l'Àliga al balcó de l'Ajuntament inaugura oficialment la Festa Major vallenca | Pere Toda / Ajuntament de Valls

 

La Festa Major de Sant Joan Baptista de Valls dona el tret de sortida al calendari de les celebracions patronals de l'estiu al Camp de Tarragona i és una de les grans festes majors de Catalunya. Ubicada en el tempo festiu coincident amb el solstici d’estiu, quan els dies són més llargs i les nits més curtes, la capital de l'Alt Camp manté elements patrimonials de llarga trajectòria, instants cerimonials únics i el so més atàvic dels sonadors ben afinats. Com cada 20 de juny, avui és el dia que Valls inicia, d'una manera oficial, el Sant Joan vallenc i TarragonaDigital et desgrana 10 moments més singulars de la festa. 

1 La sortida de l'Àliga al balcó de l'Ajuntament

La plaça del Blat es converteix en el centre neuràlgic de la festa durant les primeres hores. Després del pregó, cada 20 de juny a la tarda té lloc un dels actes més característics del Sant Joan vallenc, la sortida de l'àliga al balcó, activitat absolutament singular en el panorama festiu català, amb l'acompanyament musical dels ministrers. En aquest sentit, l’Àliga de la Ciutat té un paper molt destacat en les festes patrimonials de Valls i des de fa segles obre oficialment la Festa Major de Sant Joan amb la seva cerimonial sortida al balcó de la Casa de la Vila.

L'Àliga pregona des del balcó de l'ajuntament l'inici de la Festa Major a Valls | Redacció

2 L'obertura de la capella votiva de Sant Joan Baptista

El 22 de juny, és a dir, l'avantvigília de Sant Joan, té lloc un dels actes més simbòlics de la festa. El ball de la Moixiganga juga un paper important, ja que obre, al vespre, la capelleta popular dedicada al gloriós sant patró amb l'enramada i l'encesa de la llàntia amb motiu de la festa. En els dies propers a Sant Joan, des de temps immemorials, la devoció popular obria les portes de la capelleta i deixava al descobert el magnífic relleu barroc del baptisme del Senyor amb Sant Joan, esculpit pel notable escultor Lluís Bonifàs que durant tot l'any romania ocult. L'any 2017 es reprèn aquest antic costum després de molts anys de no fer-se. La capella es manté oberta durant les quatre jornades centrals de la festa.

Cada 22 de juny s'obre la capella votiva de Sant Joan a la Muralla del Castell | Ajuntament de Valls / Pere Toda

3 Les sabates dels balladors de l'Àliga

Al saló de plens de l'Ajuntament, en el transcurs del pregó d'obertura de la Festa Major i del reconeixement a la trajectòria festiva a una persona diferent per la seva aportació a la festa, l'alcalde de la ciutat lliura un parell de sabates a cada ballador de l'Àliga. Aquest tret distintiu en el calçat d'aquest element simbolitza la importància que té en la ciutat i, alhora, és una marca de la propietat municipal de la figura festiva.

Anualment, els balladors de l'Àliga reben un parell de sabates de mans de l'alcalde | Ajuntament de Valls / Pere Toda
4 L'enramada de la creu de Sant Joan

Cada 23 de juny al matí, vigília del naixement de Sant Joan, la creu que porta la Imatge del Sant que presideix el retaule de l'altar major de l'església s’enrama amb clavells vermells i esparreguera. El guarniment es desfà la nit de Nadal, quan els clavells es dipositen als peus del naixement que es munta a l’església. Com tota pràctica ancestral, aquest ritual gaudeix d’un cert misticisme, ja que el costum mana que el poble prengui els clavells amb atributs beneficiosos i curatius. 

L'enramada amb flor vermella de la creu de Sant Joan del retaule de l'altar major de l'església és un dels moments més singulars de la festa | Ajuntament de Valls / Pere Toda

5 Les Completes

El 23 de juny, vigília del dia gran, és un dels més destacats de la festa vallenca. A la nit és el torn de les Completes. Són els actes nocturns per excel·lència al voltant d'aquest cant que té lloc a l'interior de l'església arxiprestal de Sant Joan Baptista. El Seguici Cerimonial acompanya la bandera de la ciutat i la corporació municipal fins a les Completes i es realitza l'entrada de la senyera a l'església. L'orgue interpreta el toc de castells i l'àliga balla a l'interior del temple. Acabades, el seguici retorna fins a l'ajuntament en la Sortida de Completes, un dels moments més màgics de la festa vallenca amb la ballada conjunta de tots els elements a la plaça del Blat acompanyada de campanes, bengales, cascada i focs d'artifici. El seguici fa les seves balladetes i l'actuació nocturna dels Xiquets de Valls seguint el costum antic d'aixecar els seus castells de manera simultània arrodoneix la jornada. A continuació, arrenquen tots els escenaris de la revetlla.

L'espectacular sortida de Completes s'avança 15 minuts | Cedida
6 El colom viu de l'Àliga de la Ciutat

L'Àliga de Valls és de les poques que encara conserva la tradició de dur un colom viu a la boca per Corpus i la Festa Major. És un element associat tant a la dimensió religiosa pel fet de ser emblema de l'evangelista Sant Joan com a la cívica en ser patrimoni exclusiu de les localitats que gaudien privilegis reials, per la qual cosa és una peça coronada. Segons conta la tradició popular, antigament després de la professó el colom es lliurava al més dient, o sigui a qui en donava més. Hi havia hagut anys que se n'havien donat pessetes, que eren per al ballador. Alhora, eren molts els qui creien que aquells qui aconseguien de menjar-se el colom tenen bona sort o es veien guarits dels seus mals. Una superstició com qualsevol altra.

Actualment, després de la sortida, el colom es retorna al colomer | Gerard Picó

7 El toc manual de campanes de l'església de Sant Antoni

L'element sonor és un dels grans aliats de la Festa Major vallenca. Cada 24 de juny a la tarda, dia gran de la Festa Major de Sant Joan, el Seguici Cerimonial surt al complet en la desfilada més llarga que fa pels carrers de la ciutat. Al seu pas per davant de l'església de Sant Antoni, les campanes de la torre del temple anuncien que la ciutat celebra festa grossa amb el repic manual, que s'intensifica a mesura que l'Àliga de la Ciutat s'apropa al temple. Alhora, aquest ritual recrea un dels moments àlgids de la sortida cerimonial de l'antiga professó de Sant Joan, amb la relíquia del patró com a element principal.

L'església està ubicada al mig del carrer de Sant Antoni | Albert Oliva
8 Les gralles del segle XIX

El 25 de juny és l'últim dia de la Festa Major vallenca. Al matí, els Gegants de la Ciutat van des de l'ajuntament fins al Santuari del Lledó amb motiu de l'ofici del vot del poble de la Mare de Déu del Lledó. Surten acompanyats per unes gralles que durant tot l'any estan dipositades al Museu de Valls, datades del segle XIX i XX, que interpreten un repertori de balladetes que els gegants i gegantons no acostumen a realitzar en d'altres sortides.

Francesc Sans i Cristina Boixadera són els encarregats de fer sonar aquests instruments bicentenaris | Gerard Picó

9 El Boladís, la beguda de la Festa Major

El Boladís es va crear a partir d'un taller de recuperació del bolado que es va fer el 28 abril de 2006 al Casal Popular La Turba. D'aquesta manera va sorgir la idea de recuperar la presència del bolado a Valls, amb la intenció també d'actualitzar la forma tradicional de com es consumia originàriament, amb aigua i anís. A partir del 2008 el Boladís es va fer més popular gràcies al vídeo promocional que cada any protagonitza el Dalí de Valls. Des de l'any 2012 el primer dia de les festes també s'organitza la Boladissada Popular. La versió actual del boladís es realitza amb el tradicional bolado, granissat de llimona i anís de Valls, i es pot trobar en diversos establiments durant cada dia de la Festa Major.

El Boladís és la beguda més dolça de la Festa Major vallenca | Redacció

10 El piromusical

Des de fa anys, les pirotècnies han prestigiat l'últim acte de la Festa Major de Sant Joan, que alhora és un dels moments més multitudinaris de la celebració i han rubricat aquest format en què els focs d’artifici i els compassos musicals dansen de la mà. El piromusical santjoaner té lloc el 25 de juny a la nit, al Fornàs, després del correfoc. Enguany anirà a càrrec de la Pirotècnia Valenciana, de Llanera de Ranes, amb la direcció artística de José Manuel Crespo Vidal. El compromís d'aquesta pirotècnia amb el patrimoni immaterial valencià es reflecteix en el seu currículum amb la participació de forma ininterrompuda entre 1988 i 2019 en les sonores mascletaes de la plaça de l'Ajuntament de la ciutat de València, dins les Falles de març.

Sant Joan es clou amb el priomusical | Ajuntament de Valls / Pere Toda