El Museu d’Alcover es prepara per la Fira de Bandolers amb una activitat per conèixer el patrimoni de la vila

Es tracta de ‘Bandolers, pedres i palaus’ que ofereix un horari especial per la fira el cap de setmana del 12 d’octubre
Interior del Museu d'Alcover. | Cedida

 

El Museu d’Alcover es converteix en territori bandoler durant el cap de setmana del 12 d’octubre, coincidint amb la Fira de Bandolers, un dels esdeveniments més importants que acull cada any el municipi.

 

És per això que el museu ofereix una visita guiada que permetrà al visitant endinsar-se en la memòria de la vila enmig d’un silenciós patrimoni material i immaterial digne de ser interpretat.

 

Enguany, des del museu proposen fer valdre aquest escenari on se celebra la fira. I per a fer-ho, res millor que organitzar una complerta visita guiada que s’ofereix durant tot l’any sota el suggeridor títol, ‘Bandolers, pedres i palaus’.  

 

L’època d’esplendor de la vila, el Triàsic i la visita a un ‘palau’

La visita guiada permet fer-nos a la idea d’importants moments històrics d’Alcover dels quals en podem palpar les evidències. Per una banda, el record dels bandolers ens trasllada a l’època de màxima esplendor de la vila, els segles XVI i XVII, i convida a conèixer uns segles d'or a través de l’empremta palesa dins del nucli antic: portalades amb la data de construcció i escuts heràldics, edificis majestuosos plens d’història, racons on es conserven relats quotidians sobre la vida passada, etc.

 

Nucli antic d'Alcover. | Cedida

 

Pel que fa al segon terme del títol de la visita, les pedres, les podem trobar en les cases nobles i els edificis imponents que conserva la vila. Tot i això, en aquest tram de la visita es vol anar més enllà i tot i que es parla de pedres, aquestes ens traslladen al Triàsic. A l’exposició ‘Triàsic, explosió de vida’, els visitants podran conèixer el secret més ben guardat de les Muntanyes de Prades quan tot ho inundava un antic mar tropical. 

 

I el palau? Curiosament, l’edifici històric que acull el museu és una casa noble construïda al segle XVII que amb el pas del temps es va anar aburgesant. L’exposició, ‘Ca Batsitó, Modernitat burgesa’, des de fa uns anys dona a conèixer una nova mentalitat sorgida d’una època de canvi i de progrés de la qual en som hereus.

 

Ca Batistó al Museu d'Alcover. | Cedida

 

I per acabar, a les antigues cavallerisses de la casa els visitants podran gaudir d’un tast de la cervesa artesanal produïda a Alcover, La Rosita. L’activitat, de caràcter gratuït, es podrà reservar trucant al museu d’Alcover o a museualcover@alcover.cat.

"🎼L'Institut d'Estudis Vallencs edita Sonatine à Carlos, una obra inèdita de Robert Gerhard" "🚗C's de Valls proposa un aparcament alternatiu a les obres del passeig dels Caputxins"