Imatge de la visita de Noemí Llauradó a Alcover desembre 2020

Alcover escalfa cinc equipaments municipals gràcies al projecte ‘Xarxa de calor de proximitat' de la Diputació

Una caldera de biomassa crema estelles forestals, proporcionant energia sostenible i provocant un estalvi econòmic | El projecte s'estén a nou municipis del territori

Alcover ja escalfa cinc equipaments municipals amb biomassa forestal, després de la posada en marxa del projecte de xarxa de calor, impulsat per la Diputació de Tarragona.

El passat dissabte, 19 de desembre, la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, va visitar les instal·lacions, acompanyada del diputat de Medi Ambient, Salut Pública i Territori, Josep Forasté, i els diputats Marta Blanch i Jordi Cartanyà. La visita també ha comptat amb la presència, per part de l'ajuntament, de l’alcalde, Robert Figueras, i la regidora de Medi Ambient, Carme Sànchez.

La visita institucional va coincidir amb una jornada de divulgació dirigida als veïns del municipi, per poder conèixer, de primera mà, quin és el funcionament de la nova xarxa de calor a través de visites guiades.

Una caldera de biomassa que permetrà u estalvi de 24.000 euros anuals

Els equipaments municipals que s'han incorporat a la nova xarxa de calor són: la piscina, el pavelló municipal, la pista coberta de les escoles i els dos edificis de l’escola Mare de Déu del Remei

La nova xarxa de calor ha estat dissenyada per abastir als edificis d'aigua calenta per calefacció durant tot l'any, gràcies a una caldera de biomassa que és capaç de generar 350 kW, que s'ha instal·lat al carrer del Molí. Les obres d'instal·lació de la xarxa d'Alcover han tingut un cost de 353.083 euros, però segons es preveu, l'estalvi econòmic serà de 24.000 euros anuals respecte a la despesa actual.

A escala ambiental, la caldera de biomassa permetrà reduir les emissions en 106 Tn de CO₂ l’any. A més, l'ús d'aquest tipus de material suposarà una revalorització de l'activitat forestal i els productes resultants d'una gestió sostenible, a més d'impulsar l’economia circular dels territoris rurals o d’interior.

En aquest sentit, el projecte ha permès impulsar indirectament la redacció del Pla Tècnic de Gestió i Millora Forestal Conjunt, que ha de permetre gestionar de forma sostenible les forestes per tal de protegir-les dels incendis i alhora poder revalorar subproductes com la biomassa per aprofitament energètic.

La  Diputació de Tarragona  ha decidit impulsar el projecte 'Xarxa de Calor de Proximitat' a Alcover, però també a nou municipis més. Gandesa, Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, el Montmell, Horta de Sant Joan, la Fatarella, la Sénia, Rasquera i Tivissa; són els municipis que es beneficiaran del projecte.