Finalitzen les Festes de la Coronació de Figuerola del Camp amb un balanç més que positiu

S'ha aconseguit fer partícip a tot el poble d'una celebració que quedarà per sempre en el record dels figuerolins. S'ha esgotat el marxandatge i totes les activitats que s'han fet han estat un èxit

«Han estat unes festes multitudinàries».  Aquesta frase resumeix el que ha viscut el poble de Figuerola del Camp durant els darrers 10 dies en què han celebrat les Grans Festes de la Coronació de la Mare de Déu de l’Esperança. L’organització i l’Ajuntament coincideixen en què la celebració ha estat tot un èxit i que tot el poble s’ha pogut veure representat en els diferents actes que s’han anat fent.  

Aquest petit municipi de l’Alt Camp ha estat l’únic de Catalunya que ha coronat una Mare de Déu aquest any, gràcies a la concessió que va fer el Vaticà. És per això que un dels moments més emotius i esperats de les festes ha estat la coronació, celebrada aquest dissabte davant d’una església atapeïda de gent que no es va voler perdre el gran moment en què  l’Arquebisbe de Tarragona, monsenyor Jaume Pujol, va col·locar la corona la cap de la Mare de Déu i patrona del poble.   

Aquestes festes han comptat amb la col·laboració de moltes entitats i empreses de la comarca però no haurien estat possibles sense la implicació dels  majorals Albert Oliva i Joan Anton Aubia. Com és tradició l’organització de les festes recau sempre en la figura d’aquestes dues persones. La satisfacció per a ells és màxima, ja que tot ha sortit rodó. «Cada persona del poble ha trobat el seu espai en aquestes festes», ha explicat a tarragonadigital Albert Oliva.

També es valora de forma molt positiva la gran assistència que van tenir els actes centrals com la coronació o la professó, on una preciosa lluna plena va acompanyar tot el recorregut. Ambdós actes van aplegar centenars de persones en un poble que només té poc més de 300 habitants.

Moment en que l'Arquebisbe coronava la Mare de Déu de l'Esperança.
Moment en què l'Arquebisbe coronava la Mare de Déu de l'Esperança. | J.G.

 

Un dels actes que es recordaran més emotius és la visita a la gent que no es pot desplaçar de la seva llar. En aquesta activitat  es va entregar a aquestes persones una rèplica de la Mare de Déu, a casa seva. «Va ser molt entranyable i la gent ens va explicar les seves vivències relacionades amb aquesta festa», explica Albert Oliva.

«Aquesta Esperança és la que vivien els meus avis»

Molta gent de Figuerola del Camp s’ha retrobat amb el passat en aquestes festes. N’hi ha que, agraïts amb l’organització, expressaven que «aquesta Esperança és la que vivien els meus avis», referint-se a la  participació de la gent, al fet de tenir l’església plena o simplement en veure que «tothom anava mudat en el dia de la nostra patrona».

Imatge de la solemne i multitudinària processó, amb la Mare de Déu ja coronada.
Imatge de la solemne i multitudinària processó, amb la Mare de Déu ja coronada. | J.G.

 

En aquest sentit, s’ha complert un dels objectius principals que es tenien en començar les festes: donar una nova embranzida a aquesta celebració i fer que fos un fet transversal més enllà de l’àmbit religiós. «Hem remogut alguna cosa, la festa s’ha reactivat i estem segurs que això tindrà continuïtat», afirma Albert Oliva. «Ha estat una sacsejada pel poble en tots els sentits».

Marxandatge exhaurit i actes plens

Totes les activitats que s’han fet, més enllà de l’àmbit religiós, han obtingut una gran resposta de la gent. L’espectacle ‘Bona gent’ de Quim Masferrer va omplir la sala de la Cooperativa de gom a gom,  els domassos que van fer les dones del poble s’han esgotat i l’auca que es va fer des de l’escola també,  la qual cosa va obligar a fer una segona tirada per poder atendre la demanda. Les conferències, concerts i altres actes populars també han tingut el suport de la gent.

El grup de timbalers de Figuerola, format pels infants del poble, va participar en la cercavila de diumenge.
El grup de timbalers de Figuerola, format pels infants del poble, va participar en la cercavila de diumenge. | J.G.

 

La cercavila, celebrada aquest diumenge, amb la presència de colles geganteres i bestiari de diferents indrets de l’Alt Camp i la Conca de Barberà també va ser un èxit i el temps ha acompanyat en tots els actes.

«Hi ha moltes coses que quedaran per l’any vinent:  s’han fet inversions en les cortines de la Cooperativa, s’ha pintat l’església i les lluminàries també s’aprofitaran en el futur», afirma el majoral.  

Una festa «organitzada i lluïda per tot el poble»

Des de l’Ajuntament de Figuerola, la regidora d'Ensenyament, Cultura, Patrimoni, Promoció Econòmica, Habitatge, Turisme i Festes, Elisabeth Baldor, ha destacat el paper dels majorals i de la comissió organitzativa perquè «han sabut captar l’atenció de tots els col·lectius del poble». En declaracions a aquest diari, la regidora considera que «tothom s’ha sentit representat i l’Ajuntament ha donat el suport logístic en tot el que se’ns ha demanat.  Ha estat una festa del poble, organitzada i lluïda per tot el poble».

Un dels moments més simbòlics i que segur quedaran per anys posteriors és la pujada a peu a Miramar per entregar una rèplica de la Mare de Déu. «Va servir per estrènyer vincles amb la pedania de Miramar», assegura la regidora.

 
L'AMiPA de l'escola del poble va fer aquest gran mosaic amb l'ajut dels alumnes.
L'AMiPA de l'escola del poble va fer aquest gran mosaic amb l'ajut dels alumnes. | J.G.

 

Elisabeth Baldor també destaca el paper de l’escola del poble, que han anat fent activitats sobre la festa i han fet una auca que s’ha venut aquests dies. Des de l’Associació de Mares i Pares d’Alumnes (AMiPA) es va fer un  mosaic a la plaça de l’Ajuntament amb el logotip de les festes on van participar els alumnes. «L’escola és com una corretja transmissora, perquè és la canalla qui ha de continuar amb aquestes festes, la seva participació ha estat vital», conclou.