INVITACIÓ:

Et convidem al nou grup oficial de Facebook de TarragonaDigital on comentarem l'actualitat de TGN entre tots. APUNTEU-VOS CLICANT AQUÍ!

Es convoca el Premi Decàlia de Poesia per a les Decennals 2021 de Valls

Els treballs es poden presentar fins a la propera tardor. El guanyador veurà la seva obra publicada a finals de gener de l’any vinent, coincidint amb les festes
La Biblioteca Carles Cardó ha acollit la presentació de la convocatòria del premi Decàlia. | Júlia Giribets

Falta poc més d’un any per a les Decennals de Valls, però les diverses comissions de treball ja fa mesos que vetllen pels preparatius de la celebració i, de mica en mica, es van coneixent detalls i novetats de la propera edició.

 

Aquest és el cas del vessant literari de les festes. Avui dijous al matí s’ha donat a conèixer una nova convocatòria del Premi Decàlia de Poesia, un certamen que premiarà el millor treball poètic amb una dotació de 4.000 euros.

 

Els treballs es poden presentar fins al 13 de setembre, amb la voluntat de tenir el guanyador o guanyadora escollit ben aviat per poder publicar la seva obra per les Festes Decennals i que la pugui signar als lectors durant la celebració.

 

«El Premi Decàlia és una de les iniciatives centrals de la comissió literària de les festes», ha destacat el regidor de Cultura, Marc Ayala, durant la presentació del certamen. A més, ha volgut posar de manifest la singularitat de les pròximes Decennals, on hi haurà equipaments que fa 10 anys no hi eren i que, per tant, no es podien aprofitar, com és el cas de la Biblioteca Carles Cardó, que podrà acollir actes de les festes per primera vegada.

 

Un certamen amb tradició i innovació

Des de la Comissió Literària de les Festes Decennals de la Candela, Margarida Aritzeta, ha explicat que aquest premi és tot un repte, ja que «per una banda, ens cenyim a la tradició però amb voluntat d’innovar». En aquest sentit ha ressaltat que Decàlia és un dels premis més ben dotats de poesia en català i que, a més, «implica la publicació de l’obra de l’autor guanyador».

 

Per tal que la publicació del treball guanyador coincideixi amb les festes, el jurat deliberarà durant la tardor per poder publicar l’obra guardonada, que serà editada per Cossetània. 

 

El Premi Decàlia és obert a qualsevol persona que s’hi vulgui presentar. S’acceptaran només obres inèdites i en català compostes per una trentena de poemes o un màxim de 500 versos que es poden lliurar en format digital a decennals.literatura@valls.cat. El jurat està format per Jordi Julià, Maria Dasca, Magí Sunyer, Cèlia Sànchez-Mústich i Dolors Miquel.

 

El 29 de gener es donarà a conèixer el veredicte de forma oficial

Tot i que no s’han volgut donar gaires detalls, per propiciar el factor ‘sorpresa’, s’ha confirmat que el 29 de gener de 2021 al vespre tindrà lloc una gala on es farà públic el veredicte. Serà una celebració que combinarà «tradició, modernitat, música, poesia i imatge», ha avançat Teresa Guasch, de la Comissió Literària.

 

Des de 1881, les Decennals han incorporat en el seu programa d'actes concursos poètics i literaris que han comptat amb el reconeixement i la participació de grans personalitats de les lletres catalanes. En aquests 140 anys, s'ha distingit a escriptors i poetes com Josep M. de Sagarra, Marià Manent, Josep M. López Picó, Xavier Amorós Corbella o Vicenç Villatoro entre molts altres i hi ha pres part com a membres del jurat figures destacades de la història de la literatura com Narcís Oller, Pompeu Fabra, Joan Maragall, Baltasar Porcel, Pere Gimferrer, Carles Cardó, Josep M. Casas Homs o Jaume Vidal Alcover.

Més notícies de la categoria Alt Camp