Tret de sortida a les Decennals de Valls amb la constitució de les comissions de treball

Es posa en marxa el compte enrere per una commemoració que mobilitza com mai els ciutadans de la capital de l’Alt Camp
Representació de la moixiganga a l'interior de Sant Joan | Ajuntament de Valls/Pere Toda
 

Al llarg dels propers dies es consituiran les Comissions de treball de cara a les Decennals del 2021 a Valls. Amb aquesta notícia es posa en marxa el compte enrere per una commemoració que mobilitza com mai els ciutadans de la capital de l’Alt Camp.

Però abans, aquest dissabte 2 de febrer, tindrà lloc l’habitual celebració de la festivitat de la Mare de Déu de la Candela amb la tradicional emotivitat que es viu a l’interior de l’església arxiprestal de Sant Joan Baptista, amb la benedicció de les candeles i la representació de la moixiganga, grup que es remunta al 1725 any en què ja el relaciona l’il·lustre vallenc Fidel de Moragas i Rodes, conegut per la catalogació que féu dels arxius municipal, notarial i parroquial.

L’alcalde de Valls rep les Candeles

Un altre dels actes tradicionals que envolta la festa de la Candela a Valls és la recepció per part de l’alcalde de la ciutat a les Candeles vallenques. El proper dimecres, 30 de gener, Albert Batet farà la recepció institucional a les dones i nenes que porten aquest nom tan típicament vallenc. L’endemà, dijous 31, a les 18.30 hores i en aquest cas a l’església de Sant Joan, tindrà lloc l’acte de lliurament de diplomes als nous padrins de l'orgue de Valls.

El divendres, 1 de febrer, vigília de la festivitat, a les 11.00 hores, l’església Sant Joan acollirà la trobada de les residències de gent gran de Valls, en la qual hi participen els usuaris de la Residència Montserrat Cuadrada, de la Residència Alt Camp i del Centre de dia.

Els actes del dia 2 de febrer

La representació de la moixiganga a l’interior de l’església de Sant Joan és un dels moments més emotius de la diada del dissabte 2 de febrer, dedicada a l'advocació de la Mare de Déu de la Candela. També se celebra la benedicció de les candeles, la processó pel barri antic, l'ofici, el cant del virolai i dels goigs, i la cloenda del pessebre de la capella del Roser del carrer de la Cort, que manté la tradicional data de tancament dels pessebres catalans.

Actes de la festa de la Candela a Valls

Dijous 31 de gener

–18.30 h. Església de Sant Joan. Acte de lliurament de diplomes als padrins de l'orgue de Valls.

Divendres 1 de febrer. Vigília de la Diada de la Mare de Déu de la Candela

–11 h. Església Sant Joan. Trobada de les residències de gent gran. Hi participen els usuaris de la Residència Montserrat Cuadrada, Residència Alt Camp i del Centre de dia. Organitza: Parròquia de Sant Joan.

–12 h. Campanar església de Sant Joan. Repic de campanes de vigília de festa gran.

–19 h. Campanar església de Sant Joan. Toc de novena.

-19 h. Pati Sant Roc. Inauguració de l'exposició Colors de l’Índia, de Josep Vall. Coorganitzen: Josep Vall i IEV.

-19.30 h. Església Sant Joan. Novena de la Mare de Déu de la Candela i Eucaristia.

Dissabte 2 de febrer. Diada de la Mare de Déu de la Candela

–11 h. Capella Roser. Pessebre monumental. Darrera jornada d’aquesta tradicional mostra d’art popular que compleix 30 edicions.

–10 h. Barri de les Comarques. Esmorzar, calçotada popular i ball. Organitza: AV Barri de les Comarques.

–10.30 h. Església Sant Joan. Representació de la moixiganga. Aquesta escenificació de teatre popular i religiós, que singularment es manté dins el temple, representa onze misteris: l’Oració a l’hort, Quan l’assoten, Quan el coronen, la Palma del martiri, el Gòlgota, la Creu, Quan el baixen de la Creu, la Dolorosa, l’Enterrament, el Sepulcre i la Mare de Déu d’agost ajaguda a la llitera.

–11.30 h. Església Sant Joan. Ofici solemne, que s’inicia amb la benedicció de les candeles mentre repiquen les campanes per donar pas a la processó de les candeles. Surt per la porta de les campanes, recorre el barri antic i retorna al temple per la porta principal. Obre la comitiva la creu processional, seguida de les vallenques i vallencs, la clou la presidència religiosa i civil amb la corporació municipal, acompanyada del toc de processó amb les gralles i timbals d'Espai Trad. Durant l’Ofici es canten els Goigs i el Virolai de la Mare de Déu de la Candela.

Itinerari: carrers de l’Església, Escrivania, Jueus, Major, Sant Antoni, Peixateria, la Cort i pl. Blat

–19 h. Des del campanar de Sant Joan. Toc de novena.

–19.30 h. Església Sant Joan. Novena de la Mare de Déu de la Candela i Eucaristia.

Diumenge 3 de febrer

19 h. Des del campanar de Sant Joan. Toc de novena

19.30 h. Església Sant Joan. Novena de la Mare de Déu de la Candela i Eucaristia, predicada pel pare Joan Font, missioner claretià i rector de la parròquia del Lledó

També et pot interessar:

Valls, a dos anys de les Decennals

"L'Escola de cuidadors d'Alcover forma familiars de persones amb dependència" "VÍDEO: Així s'ha viscut la Gran Festa de la Calçotada, amb milers de visitants"