roger-estil·les

President de la Colla Joves Xiquets de Valls: «No estem satisfets amb el contingut historiogràfic del Museu Casteller»

El seu avi ja va formar part dels inicis de la colla i el seu pare, Josep M. Estil·les, també va ser president i cap de colla

Roger Estil·les va sortir escollit nou president de la Colla Joves Xiquets de Valls en l’Assemblea General Ordinària del passat 8 de febrer. El flamant casteller agafa el relleu a Cels Galofré, l'anterior president. Estil·les liderarà la colla amb una doble vicepresidència compartida amb David Guasch i Francesc Martinell. Francesc X. Ramon, per la seva banda, seguirà una temporada més com a cap de colla.

-Què vol dir ser president d'una colla castellera com la Colla Joves Xiquets de Valls?

Sempre he viscut, des de casa, el fet casteller d'una manera molt emotiva i he portat molt endins la Colla Joves. Ser l'actual president de la colla que més estimo és un orgull i una il·lusió immensa. Poder ajudar a la colla i deixar el teu granet de sorra és una experiència molt gratificant.

Ser president és una responsabilitat important. No és fàcil i és un repte. La Colla Joves, a nivell personal, em pot aportar moltes coses. Podré veure, des d'un altre punt de vista, una visió de la colla fins ara no he pogut tindre com a simple casteller. El treball en equip i la cooperació conjunta són valors de la colla que van amb el càrrec.

«Els Estil·les formen part d'una nissaga de sang vermella»

El meu avi ja va formar part dels inicis de la colla i el meu pare, el Josep M. Estil·les va ser president i cap de colla. De fet, és un dels castellers més reconeguts del món casteller. Ser de la Joves, per a mi, va lligat al llinatge familiar. El meu fill que té 4 anys és un fanàtic dels castells. Es vesteix de casteller, mira diades castelleres al Youtube, té pòsters de la colla a l'habitació i n'estic segur que seguirà els valors i la tradició familiar.

-Com t'has trobat la Colla Joves en l'actualitat?

Primer de tot he de reconèixer la gestió del Cels Galofré, l'anterior president. M'he trobat una colla molt sana, sobretot a nivell tècnic, administratiu i social. Aquests aspectes van fer que em decidís a presentar-me com a president, ja que vaig veure que hi havia una base molt sòlida. A partir d'aquí, s'ha d'intentar retindre tot allò que funciona i millorar aquells àmbits més fluixos de l'entitat.

Roger Estil·les debutarà com a president amb equip renovat i Francesc Xavier Ramon seguirà una tercera temporada com a cap de colla.
Roger Estil·les amb la nova junta escollida en la passada assemblea   | Colla Joves Xiquets de Valls

 

-Quins reptes i objectius tens per aquesta temporada?

Vaig a màxims. Hem d'aconseguir el compromís de tothom per tal de portar la colla a dalt de tot i mantindre's. En aquest sentit, l'assistència a assaig és un aspecte clau per tal d'aconseguir-ho. El feedback que tinc, a nivell de colla, em fa ser molt optimista. Vam acabar la temporada passada d'una manera extraordinària i estem en un moment molt bo. 

Podem recuperar els castells que vam plantejar l'any passat però que no vam poder assolir i parlant amb el cap de colla, anem a totes. De la temporada passada recordo uns assajos que mai havia vist abans a la colla, amb la implicació i l'esforç titànic de tots. Vam preparar el 3 de 9sf, el 4 de 9sf, el 2 de 8sf i això és espectacular. No totes les colles ho poden fer.

-La temporada passada també va estar marcada per la polèmica dels usos dels espais de l'Ajuntament de Valls entre les dues colles...

Aquest tema, actualment, encara no està resolt. A Valls hi ha dues colles castelleres i nosaltres demanem una cosa molt lògica: la igualtat de condicions i d'usos d'espais. Utilitzar a parts iguals la plaça del Blat i les portalades de l'Ajuntament és una cosa bàsica.

colla-joves
Durant la diada de la Festa Major de Sant Joan de l'any passat la colla va exhibir una pancarta en què reclamava més espai per a la canalla | Colla Joves Xiquets de Valls

 

A dia d'avui el consistori encara no ens ha ofert cap solució. Per tant, puc dir que la Colla Joves seguirà lluitant per una causa que creu justa. No demanem res que no sigui igualitari i, de fet, tot el món casteller ens ha reconegut que patim un greuge important a la nostra pròpia plaça. Tampoc deixarem que tota la feina que ha fet l'antiga junta es perdi.

-El Museu Casteller de Catalunya ja és una realitat. Què ha aportat la Colla Joves Xiquets de Valls al nou equipament?

En el procés per establir el contingut historiogràfic del museu hem hagut de lluitar molt per tal que la Colla Joves no sortís perjudicada des del punt de vista equitatiu. En aquest sentit, vull reconèixer la gran tasca que ha dut a terme Josep M. Rodon representant la nostra colla i formant part de la comissió que ha definit els continguts historiogràfics de l'equipament. 

No obstant això, no estem satisfets del resultat final que es divulgarà en el Museu Casteller, ja que tot i la lloable feina de Rodon, la Colla Joves pateix un greuge important pel que fa al contingut amb l'altra colla. Des de l'inici, la Colla Joves ha estat en desavantatge en nombre de representants en aquesta comissió, i des del principi ja s'ha partit d'un biaix històric i d'una interpretació dels fets que només ha comptat amb la veu d'una part.

Entenem que si la història s'explica des d'un punt de vista concret i només predomina una veu sobre la manera d'interpretar- la, fa que el contingut històric i documental del museu només vagi en una direcció. En aquest aspecte el nostre representant ha hagut de lluitar molt per poder incorporar alguns dels continguts històrics més importants del fet casteller que fan referència a la la Colla Joves Xiquets de Valls. De resultes d'això, nosaltres també treballem en un projecte que suma i que ajuda a dinamitzar els continguts del museu.

 

En una altra línia, a nivell de gestió de l'equipament i de comunicació, no s'ha de deixar de banda que és un museu per al món casteller de tot Catalunya. Ens equivocaríem molt si donéssim la visió que el Museu Casteller només és de la Vella o de la Joves. Ha de ser el museu de tots, integrador i que ajudi a explicar què és el fet casteller a Catalunya. Ha de ser un museu dinàmic en què es treballi la part familiar i educativa. Si aquests valors es divulguen bé, n'estic segur que serà una gran oportunitat per Valls i per tot el país.

Pla general del futur Museu Casteller de Catalunya, que es construeix a Valls. | Redacció

«La Colla Joves és diferent de la resta del món casteller»

La nostra colla és diferent. Tenim essència i quan cal demostrem tenir un esperit competitiu brutal. També som una colla molt integradora, que vivim molt el companyerisme i valorem fer equip amb la resta de companys. Tenim els valors del món casteller molt arrelats, amb molta història cultural a l'esquena

Qui entra a formar part de la colla, de seguida se sent com si hi portés tota la vida. Tothom t'obre la porta i et sents un més d'aquesta família. Aquest fet penso que, en l'actualitat, no passa a totes les colles castelleres. Tenim una colla amb grans valors que espero que no es perdin mai. Són uns valors ètics bàsics per a una societat com la nostra, i a la colla tenim una base molt noble.