Treballs a la plaça de l'Oli de Valls

Un estudi desvela què amaga el subsòl de la plaça de l'Oli de Valls

Una antiga canonada trencada és l'origen de les humitats i problemes estructurals que arrossega l'espai

L'Ajuntament de Valls ha fet un estudi del subsòl de la plaça de l'Oli, en ple centre històric, per descobrir l'origen de les humitats  i problemes estructurals que afecten des de fa molt temps el terra de la plaça i condicionen qualsevol intervenció futura en aquest àmbit. Tot apunta que una canonada trencada seria la causa d'aquestes patologies. La plaça de l'Oli és porxada amb  vells habitatges i botigues tradicionals. Ara s'han fet proves amb georadar i tomografia elèctrica, unes prospeccions no invasives amb les quals es treballa a la superfície sense necessitat de perforar, i que serviran per confirmar si les humitats provenen d'aquesta canonada. L'estudi, que també buscava l'antic  empedrat de l'espai, va detectar altres problemàtiques.

L'any passat ja es va dur a terme un estudi topogràfic en el marc dels treballs previs a l'actuació al pany nord de la plaça, on el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal, el POUM, hi planteja nous habitatges i allotjaments turístics. A través d'unes cates per analitzar les humitats i  filtracions al terra de la plaça, es va descobrir que una antiga canonada que perdia aigua n'era la causa, i també que una volta estava esquerdada. A partir d'aquí es va voler intensificar el seguiment arqueològic per saber més sobre l'estat del subsòl de la plaça.

«Volíem posar més llum i tenir una radiografia de tot el subsòl, imprescindible per poder-hi actuar en un futur», afirma la regidora d'Urbanisme i Centre Històric de Valls, Sònia Roca. A través de la prospecció geofísica, els impulsos elèctrics detecten diferents profunditats, des del mig metre de fondària, on hi ha l'entramat de canonades, i fins als quatre metres, on s'hi troben les cavitats del subsòl. Ara caldrà fer una interpretació exhaustiva de totes les dades recollides en aquest entorn que, per precaució, s'ha tallat a l'accés de vehicles.

Una plaça emblemàtica i protegida

L'emblemàtica plaça de l'Oli està protegida com a Bé Cultural d'Interès Local  (BCIL). Amb una superfície d'uns 450 metres quadrats, és les dues places porxades del barri antic, històricament lligada a activitats mercantils. Hi conflueixen els carrers de la Peixateria i de Sant Oleguer, del Mercat i de la Verdura. Té planta rectangular i està porxada per dos dels seus costats enfrontats. L'estructura del conjunt respon a les característiques dels mercadals dels pobles catalans, segons informen fonts municipals.