Valls dona el tret de sortida a la Santa Úrsula més patrimonial i familiar

Novetats: la FiraCastells obre un nou espai a la plaça dels Alls, homenatge al cuiner Àngel Solé i nou horari de la Diada Castellera
La plaça del Blat, de gom a gom en la Diada Castellera. | Laia Solanellas

 

Valls dóna avui dilluns el tret de sortida a la Fira per excel·lència de la tardor vallenca: Santa Úrsula. En aquesta edició es vol realçar el patrimoni immaterial universal a través de la mirada castellera i dels públics familiars.

 

Per tal de fer-ho realitat, s’ha preparat una programació molt variada, per gaudir fins al 21 d'octubre. El programa ha estat elaborat per les quatre comissions dels Xiquets de Valls, ritual i seguici cerimonial, escoles i 'ampes', i comunicació.

Consulteu tots els actes de la Fira de Santa Úrsula clicant en aquest enllaç.

 

Els castells tindran un notable protagonisme en ser Santa Úrsula el programa més transversal dedicat no sols a gaudir de les actuacions castelleres sinó d’entendre-les en un sentit més ampli des de diferents òptiques. La fira vallenca enguany enllaça diferents formes del patrimoni immaterial que van més enllà de Catalunya.

 

El conjunt del programa està dedicat als 150 anys del naixement del folklorista Aureli Capmany, pioner en considerar els castells dels Xiquets de Valls com una eina de projecció de Catalunya.

 

Un Simposi Casteller d’alt nivell

Destaca el 8è Simposi Casteller de Catalunya, amb la voluntat de definir els valors del fet casteller i analitzar el lideratge dels caps de colla, al convent del Carme. Serà el dia 20. Les taules rodones seran moderades pels periodistes Xavier Graset i Jordi Andreu.

 

Entre els ponents, a més de castellers, figuren persones procedents de diferents àmbits com l’empresarial, l’esportiu, el del coaching, l’històric, o l’associatiu, així com d’altres manifestacions del patrimoni immaterial, com és el cas dels capatassos de les germandats de la Setmana Santa de Sevilla. Hi destaca la presència de la ‘Hermandad de la Candelaria’, que comparteix advocació amb la ciutat de Valls.

 

També es retrà homenatge al desaparegut cuiner vallenc i també casteller Àngel Solé Guasch, un dels grans ambaixadors de la ciutat i dels calçots. Per això, el show cooking d’obertura del Simposi Casteller de Catalunya estarà protagonitzat per Judit Solé, la seva germana, que presentarà un dels plats protagonistes dels esmorzars de forquilla, la sípia amb mandonguilles, que podrà ser tastada popularment com a inici de la jornada.

 

Santa Úrsula també comptarà amb la presència i participació del Groupe Acrobatique de Tànger, amb les seves torres procedents del Marroc i que formen part del Patrimoni Immaterial de la Humanitat, al Centre Cultural, també el dia 20 d'octubre. Allà presentaran el seu espectacle anomenat 'Halka', on combinen acrobàcies tradicionals i contemporànies, piràmides humanes i «voltejadors» compartint històries amb humor i amb una energia autèntica i magnètica.

 

Joan Masdéu és una de les propostes musicals de Santa Úrsula. | Cedida

 

 

El toc musical el posaran els concerts dels grups Porto Bello (divendres 19), Nats, Joan Masdeu i la revetlla de versions de La Loca Histeria (dissabte 20).

 

La 8a FiraCastells, obre nou espai a la plaça dels Alls

Del divendres 19 al diumenge 21 d’octubre tindrà lloc la 8a edició de la FiraCastells que tindrà un nou espai de jocs populars i participatius, ubicat a la plaça dels Alls, que se suma a l’espai central del Pati. La Fira presenta vuit nous estands o activitats permanents, i permetrà descobrir aspectes definitoris del fet casteller com l’equilibri i el desafiament de les alçades.

 

També prenen protagonisme elements vinculats a la viticultura, molt relacionada amb les tasques que bona part dels castellers realitzaven al segle XIX, com un taller-instal·lació de bótes sobre les quals es fan equilibris o el Castell Suro, un joc de construcció de castells amb taps de suro.

 

FiraCastells, al Pati. | Ajuntament de Valls/Pere Toda

 

 

Santa Úrsula també comptarà el divendres 19 amb la Mostra de bestiari escolar que amplia el nombre de formacions musicals que acompanyaran les peces dels centres educatius. El dia 20 tindrà lloc el correbous amb figures procedents de tot Catalunya, i el correfoc. Al dia següent, el protagonisme el tindran les matinades dels grallers i timbalers i balladetes dels gegants i la mulassa.

 

Infinitat de propostes culturals

Altres propostes culturals també tindran cabuda en el programa. En aquesta línia es troben les tres presentacions dels nous llibres castellers de Raquel Sans, Octavi Torné i Miquel Botella, o les cinc exposicions dedicades al fotògraf vallenc Francesc Català Roca (Museu de Valls), a les publicacions castelleres del fons de la Biblioteca Carles Cardó, al Concurs de Castells (capella del Roser), al 50è aniversari de la construcció dels habitatges de la Colla Vella (pati de Sant Roc) i als 150 anys del lingüista Pompeu Fabra (sala Sant Roc).

 

Balladetes dels gegants i la mulassa abans de la diada castellera de Santa Úrsula. | Ajuntament de Valls/Pere Toda

 

 

La Diada Castellera de diumenge avança el seu horari

Després de tantes activitats relacionades amb el fet casteller, no podien faltar els castells de veritat, un dels plats forts de Santa Úrsula. Diumenge 21 d’octubre, les dues colles dels Xiquets de Valls es donaran cita en la diada castellera. Enguany, per mutu acord, han decidit avançar l’horari d’inici de la Diada a les 12.30 h.