Els Garidells

Els Garidells vol combatre el despoblament rural amb nous habitatges socials

Aquest municipi de l’Alt Camp participa en una prova pilot del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya que subvenciona aquests projectes en un entorn rural

El despoblament rural  és un fet generalitzat a bona part de les comarques de l’interior del Camp de Tarragona. Aquesta mateixa setmana, TarragonaDigital explicava el cas preocupant que afecta la Conca de Barberà, on la manca d’habitatges de lloguer  és un dels factors principals que han contribuït a l’empitjorament de la situació a la comarca. Per aquest motiu, des del Consell Comarcal s’ha iniciat un cens per localitzar, en cada municipi, aquells immobles buits que puguin servir per reintroduir-los al mercat.

Aquesta realitat també afecta el municipi d’Els Garidells, a l’Alt Camp. Segons explica Marc Bigordà, «entre 2009 i 2019 el poble ha perdut un  18% dels habitants i, actualment, hi ha censats 190 veïns». Davant la previsió d’empitjorament de les dades, l’Ajuntament ha posat sobre la taula la necessitat d’ampliar el  parc d’habitatges local per intentar revertir aquesta tendència.

L’únic poble de l’Alt Camp s'ha presentat a la prova pilot

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

En concret, Els Garidells s'ha presentat a la prova pilot  del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya que subvenciona nous habitatges socials en un entorn rural. En aquest sentit, el govern garidellenc ha presentat un projecte que preveu la construcció de dos habitatges i espais per a usos municipals, en un solar de 600 m2 proper a la zona del castell.

Interior de la nau als Garidells
Nau a tocar del castell | Cedida

«La inversió municipal té un cost de 27.000 euros i, a principis de maig es resoldrà la sol·licitud que hem fet per a la subvenció, ja que el pressupost total ascendeix a 200.000 euros, 160.000 dels quals provindrien d’aquesta ajuda», explica l’alcalde.

Un segon solar a la Font de la Roca

A més d’aquest projecte, l’equip de govern local també ha adquirit un altre solar d’uns 1.500 m2 a la urbanització de la Font de la Roca, per a fer-hi 2 habitatges més. Així, entre els dos projectes, Els Garidells comptaria, en una proposta de màxims, amb 4 habitatges «que permetrien l’arrelament dels joves al poble i l’arribada de noves famílies i d’aquesta manera es podria incrementar entre un 6 i un 8% la població», conclou Bigordà.

Solar de la Font de la Roca dels Garidells
Solar de la Font de la Roca | Cedida