GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQUÍ i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Notícies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

Els infants de Valls ‘adoptaran’ els torrents del municipi

Es tracta d’una iniciativa de sensibilització ambiental a favor de la recuperació i conservació d'aquests espais fluvials tan característics i singulars
Els alumnes faran seus diversos trams dels torrents de Valls. | Aj. Valls

 

Aquesta tardor, les escoles de Valls gaudiran d’una iniciativa que ajudarà als infants a conscienciar-se amb el medi ambient. Vindrà de la mà d’un projecte de recuperació dels torrents de Valls. D'aquesta manera, es proposarà als centres educatius que els infants descobreixin l'entorn dels torrents i les seves característiques ambientals, en una iniciativa de sensibilització ambiental a favor de la recuperació i conservació d'aquests espais fluvials tan característics i singulars de Valls.

El projecte està impulsat per la regidoria de Territori i Medi Natural i s’espera que hi puguin participar més d'un miler d'alumnes que ‘adoptaran’ i es faran seus diversos trams dels torrents, els més pròxims als seus centres. L'objectiu és generar un vincle perdurable en el temps entre els alumnes i els torrents, estimulant així la sensibilització dels més petits en favor de la conservació d'aquests espais fluvials.

 

La proposta educativa se suma als passos que està efectuant l'Ajuntament per recuperar els torrents com a pulmó verd i espais ambientals singulars de la ciutat. En aquest sentit, en els últims anys el consistori ha desenvolupat el Pla Especial de Torrents que va agafar com a base el Document Marc sorgit d'un procés de participació ciutadana, així com la inclusió en el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) d'un espai de protecció perifluvial.

 

La iniciativa de sensibilització ambiental a les escoles que a partir del curs vinent impulsarà a l'Ajuntament vol incloure els torrents de Valls al Projecte Rius, una iniciativa de l'Associació Hàbitats que es duu a terme a tota la península ibèrica per estimular la participació activa de la societat en favor de la conservació i millora dels rius.

Alumnes responsables dels seus torrents

Els alumnes de les escoles de Valls es convertiran en sentinelles ambientals del trams que adoptin, en tindran cura i se'n faran, de manera simbòlica, responsables que es faci una conservació adequada. Així, realitzaran dues inspeccions anuals i recolliran dades sobre el bosc de ribera, el cabal, les alteracions de l'entorn, a més de dades físic-químiques de l'aigua i la determinació de la seva qualitat biològica segons a les famílies d'invertebrats que hi viuen. Aquestes dades permetran copsar l'estat dels torrents i, amb el temps, disposar d'un històric acumulatiu al llarg dels anys per observar la seva evolució.

 

La intenció és que les entitats de la ciutat se sumin també al projecte i facin de sentinelles ambientals. D’aquesta manera, també podran introduir les dades sobre l'estat dels torrents així com fotografies a la web del Projecte Rius perquè siguin públiques i accessibles a tothom. A més, quan es detecti alguna incidència, els dinamitzadors de l'activitat podran enviar-la a l'Ajuntament perquè s'hi actuï.

 

Visites guiades a Valls

D'altra banda, l'Ajuntament està preparant visites guiades als torrents per al públic en general, així com una jornada participativa de coneixement de l'entorn i neteja. Aquestes jornades, conegudes com a ‘Let's Clean Up Day’, consisteixen en visites guiades per promoure la descoberta de l'espai natural i una acció de neteja popular.