Querol salva, in extremis, les últimes parets del castell del segle X

Els propers passos que té l'Ajuntament sobre la taula és un estudi històric que determini les properes accions, entre elles una excavació arqueològica que doni llum a les parts més antigues del Castell
El Castell de Querol, que dona nom al municipi, és de mitjans del segle X | Ajuntament de Querol

 

Després que el mes de setembre passat s'arribés a  un acord el setembre per a la cessió del castell de Querol a favor de l'Ajuntament, aquest ha realitzat la primera fase d'urgència per a la consolidació de les parets que queden dempeus. Aquesta fase s'ha realitzat, de moment, amb la línia d'ajuts del Departament de Cultura per a la rehabilitació de Bens Culturals d'interès Nacional.

 

El castell de Querol, que dona nom al municipi, és de mitjans del segle X, quan durant més de 100 anys el riu Gaià va fer de frontera entre el Comtat de Barcelona i el món musulmà. El castell està situat en un replà del vessant ponentí del conjunt muntanyós de Montagut, per damunt del Gaià, que hi passa uns centenars de metres per sota. Des del castell es veu al nord l'engorjat d'on surt el Gaià; al nord-oest, el torrent d'Esblada; al nord-est, cal Baldric; al sud-oest, Selmella; al sud, Pinyana; i al sud-oest, la vall del Gaià. El seu estat de conservació era crític després que haguessin passat quasi bé 200 anys del bombardeig que va patir durant les guerres carlines.

 

En aquesta actuació s'ha consolidat la torrassa més antiga que quedava, molt desfalcada a la torre nord, construït amb la tècnica opus spicatum. També s'ha reforçat tota la volta de l'antiga bodega, s'han tapat uns antics impacte que podien provocar l'enfonsament d'una paret amb merlets i per últim s'ha consolidat i reconstruït la paret que es va enfonsar recentment.

 

L'estat de conservació del castell encara no és l'òptim i s'ha d'intervenir en més punts, per aquest motiu encara no és visitable. Els propers passos que té l'Ajuntament sobre la taula és un estudi històric que determini les properes accions, entre elles una excavació arqueològica que doni llum a les parts més antigues del castell.