Es presenta un llibre sobre els cinquanta anys d’història de l’Escola Enxaneta de Valls

Aquesta publicació formarà part de la col·lecció 'Per conèixer Valls', editada per l’Institut d’Estudis Vallencs, i contribuirà a enriquir el coneixement sobre la història de les institucions educatives a la ciutat

Divendres 10 de maig, a les 19.30 h tindrà lloc a la sala d’actes de l’Institut d’Estudis Vallencs la presentació del volum 14 de la col·lecció 'Per conèixer Valls', dedicat a fer un repàs dels cinquanta anys d’història d’aquesta escola (1968-2018), nascuda de la revolució pedagògica inspirada en les escoles del període republicà dels anys trenta del passat segle XX, i que ha estat en contínua evolució fins als nostres dies.

Xavier Salat i Pilar Musolas seran els encarregats de presentar el nou volum, en un acte en el que intervendran també Francesc Murillo, president de l’IEV, Candela Batet, directora de l’Escola Enxaneta i Albert Batet, Alcalde de Valls.  El llibre recull en les seves gairebé 200 pàgines un bon nombre de fotografies pertanyents tant a l’arxiu de l’escola com als arxius personals de mestres, pares, alumnes i exalumnes, i recull les diferents etapes des de la posada en marxa, la constitució com a cooperativa, el camí per a esdevenir escola pública, sense descuidar la lluita per a la rehabilitació de l’edifici històric del convent del Carme.

El claustre, els alumnes, les famílies i el personal no docent que han passat per l’escola al llarg d’aquests anys, aporten també les seves vivències i records, enriquint aquest volum amb una visió més personal –tot i que contrastada amb diferents veus- que s’afegeix a les dades de l’arxiu escolar. La publicació, promoguda des de l’escola, s’inscriu en tot el seguit d’actes que han organitzat per a la commemoració dels 50 anys, als que l’Institut d’Estudis Vallencs s’ha sumat amb l’edició d’aquest nou volum escrit a diferents mans, que passa a enriquir així la bibliografia a l’entorn de la història de les escoles vallenques, publicades en aquesta mateixa col·lecció.

Una escola que trenca molts tabús

L’Escola Enxaneta neix l’any 1968, quan un grup de ciutadans, la majoria pares i mares, es plantegen d’una manera seriosa el tema de l’ensenyament dels seus fills. Buscaven una escola menys discriminatòria, més justa, no classista, arrelada al país, laica, participativa, coeducativa, democràtica, una escola activa i catalana i amb un respecte primordial cap als infants. L’escola trencà amb molts tabús de l’època. Es donava un tracte personalitzat per tal de donar sortida a les diferents capacitats intel·lectuals enfront de l’esperit competitiu quer regnava en la majoria d’escoles, es feien colònies, assemblees, escola de pares, les festes de l’escola, la revista, i teniea la participació incondicional de les famílies…