El Museu d’Alcover vol acollir rodatges de cinema

S’ofereix la casa noble de Ca Batistó com a ‘plató’ cinematogràfic aprofitant el seu encant i la seva bona conservació
Rodatge del vídeo museogràfic que actualment es projecta a una paret de la cambra de Ca Batistó, fet l'any 2009. | Cedida

 

El Museu d’Alcover es pot dividir en diferents espais: la planta baixa, amb exposicions itinerants; la planta superior, amb els fòssils del triàsic; i Ca Batistó, una casa senyorial situada a la planta del mig que sovint recorda a les pel·lícules d’època on apareixen cases nobles, gràcies al seu impecable estat de conservació.

 

Precisament, des del Museu es vol aprofitar l’encant i el potencial que té aquesta casa i fer-la servir de ‘plató’ perquè aculli rodatges de cinema o d’altres àmbits com la televisió, la publicitat o les arts escèniques.

 

De moment, aquesta setmana la vallenca Marta Arjona ha realitzat una sessió de fotos de dansa amb la ballarina, pedagoga de la dansa i directora de DansAra, Espai Municipal de Dansa de Sarral, Mei Casabona a l’interior de la casa per anunciar-la a la pàgina web del Museu d’Alcover i així fer difusió d’aquesta iniciativa. «El lloc té moltes possibilitats, no només per fer rodatges, sinó també fotografies de moda, per exemple», ha dit Arjona.

 

La fotògrafa Marta Arjona, retrata la ballarina Mei Casabona a l'interior de Ca Batistó, per fer la promoció de l'espai. | Cedida

 

A banda del vídeo promocional, Ca Batistó també acollirà un altre rodatge de videodansa «per presentar en festivals». Cal destacar que Marta Arjona ja té experiència en aquest món, donat que la seva producció de videodansa 'Et ballo Catalunya' va estar seleccionada en un festival internacional, o més recentment la seva la producció de videodansa V A I V É, rodada al Convent de les Arts d'Alcover, ha rebut fa uns dies el premi al millor videodansa del mes al International Music Video Underground.

 

«Ca Batistó no és només un espai d’època, és una joia, un espai preciós», afirma per la seva banda la directora del Museu, Ester Magrinyà. De fet, assegura que el municipi d’Alcover és com una capsa de sorpreses plena de cases «que són impressionants per dins, però que per fora no es poden apreciar».

 

La casa noble alcoverenca ja ha estat escenari de representacions de microteatre o concerts per a grups reduïts. Però ara es vol donar un tomb més a aquest petit tresor que només es veu quan entres al museu. «Es tracta de promocionar la casa no només per la seva museografia, sinó pel seu contenidor», diu Magrinyà.

 

L’espai de Ca Batistó es presenta com a exposició permanent que permet al visitant fer una passejada per la vida íntima de les estances d’una casa burgesa, que són el pretext per parlar dels canvis entre els segles XIX i XX com a conseqüència de la modernitat, tot fent èmfasi en el feminisme burgès.  

 

La ballarina Mei Casabona fotografiada a Ca Batistó, per fer la promoció de l'espai. | Marta Arjona.

 

Les minyones de Ca Batistó, protagonistes d’un documental

De forma més immediata, un dels primers rodatges que es faran a la casa noble tindrà lloc la setmana vinent, tot i que serà un projecte del mateix museu. «Enregistrarem les últimes minyones que va tenir Ca Batistó i també gent que va tenir vinculació amb la darrera propietària de la casa», explica la directora del museu.

 

Es tracta de dones que van entrar a la casa «molt jovenetes» i que ara ja són grans. L’objectiu és fer una mena de documental on, cadascuna d’elles expliqui els seus records a la casa, que properament es podrà visualitzar a l’entrada del museu, com a complement museogràfic.

 

Alcover, escenari per a TVE

De fet, la setmana passada, el municipi d’Alcover ja va servir com a lloc de rodatge. L’equip del programa ‘Cartas en el tiempo’ de La 2 de TVE es va desplaçar fins al poble per filmar algunes escenes de la segona temporada amb una actriu francesa. En aquest cas, la gravació es va dur a terme en l’interior de la casa París Martorell, al carrer Major, 8 i es preveu que l’estrena del capítol sigui al mes de març.