Membres implicats amb els gegants de Valls

L’Agrupament Escolta i Guia Verge de la Candela suma a les festes de Valls els gegants de la ciutat petits

L'acte de presentació de les figures serà el divendres 22 d'octubre a la tarda, al Convent del Carme

La Fira de Santa Úrsula de Valls, tot i ser anòmala, tindrà estrenes importants. Una d’elles és la presentació dels Gegants de la Ciutat petits, el Gegant de la Porra i la Geganta, que s’incorporaran a la resta d’imatgeria i balls que desfilen durant el Tomet del Poble de la Festa Major de Sant Joan, cada 25 de juny. El projecte impulsat a diverses bandes entre l’Ajuntament de Valls, la Unió Anelles de la Flama i l’Agrupament Escolta i Guia Verge de la Candela, serà una realitat el divendres 23 d’octubre a la tarda, quan tindrà lloc la presentació de les noves figures al claustre del convent del Carme.

D'aquesta manera, la versió infantil del Seguici Cerimonial es fa gran, ja que els gegants petits seran el quinzè element del conjunt, sumant-se al drac petit, el ball de diables petit, l'ós petit, el basilisc petit, el ball de gitanes petit, els gegantons negres petits, el bou petit, el ball de pastorets, el ball de bastons petit, la mulassa petita, el ball de la primera, l'àliga petita i la canalla de les colles Joves i Vella dels Xiquets de Valls.

«Fets a imatge i semblança dels gegants originals»

Les noves figures són obra de l'escultor tarragoní Ferran Rei Domingo, del Taller d'Art i Creacions Ferran. El procés de construcció es va iniciar amb la rèplica en fang de l’escultura del gegant i de la geganta originals, amb una reducció de la mida a escala. Tot seguit, es van extreure els motlles de guix i es van emplenar de cartró amb cola, seguint les tècniques tradicionals del gremi. Per últim, s’han dut a terme els acabats i la policromia, seguint les tonalitats originals dels gegants grans.

Per la seva banda, la confecció del vestuari ha anat a càrrec de la vilafranquina Blanca Ferré i les corones han estat cisellades per l'orfebre Joan Serramià, tot a imatge i semblança dels elements originals que llueixen els Gegants de la Ciutat, que es van estrenar entre 2014 i 2016, respectivament.

El CAU s’incorpora a la festa

El Cau de Valls, el nom popular de l’Agrupament Escolta i Guia Verge de la Candela, és l’entitat encarregada de dur endavant el projecte. Va ser fundat l’any 1958, i des d’aleshores ha comptat amb el compromís i la dedicació de més de 300 caps, que han treballat per oferir el millor a milers de nens i nenes vallenques que han participat del moviment.

Vestit del gegant petit de Valls
Detall del vestit del gegant petit | Albert Oliva

L’entitat ha estat una constant en el teixit associatiu de la ciutat, transformant-se amb el temps per adaptar-se a la realitat de cada moment, però mantenint-se ferm en l'ensenyança de valors com el respecte, la solidaritat, la cura del medi ambient i l'esperit crític. Segons Olivia Martí, una de les representants del CAU, «aquests valors també estan associats a la festa patrimonial i, a través del nou projecte dels gegants petits, s’imbricaran en l’entitat».

Un altre dels aspectes clau del projecte, segons els impulsors, és que al llarg d'aquests seixanta anys el Cau també ha realitzat una tasca important de dinamització del Barri Antic, on hi té el seu local; de cohesió social, actuant de punt de trobada d'infants i joves provinents de realitats socials diverses; i d'educació en valors, formant als seus membres perquè tinguin una mirada crítica amb el seu entorn i despertant la seva voluntat d’implicar-se de forma activa en el moviment associatiu vallenc.

Assaigs a la Unió Anelles de la Flama

La Unió Anelles de la Flama, per la seva banda, ha estat la part encarregada d’assessorar i dirigir la formació i els assaigs dels nous geganters del CAU. De fet, és l’entitat encarregada de fer ballar els quatre gegants de la ciutat, de propietat municipal. Així, en aquestes setmanes prèvies a l’estrena, s’han dut a terme diversos assajos «amb la finalitat de formar els nous geganters, ensenyar-los enfaixar-se i a ballar el més còmodament possible», expliquen els responsables de l’entitat.

De fet, l’associació, des dels seus inicis l’any 1972, ha dut a terme la tasca de recuperació del folklore i la cultura popular de la ciutat i la comarca de l'Alt Camp. Amb els anys ha esdevingut una entitat modèlica i de referència en el camp cultural català. La UAF té un paper destacat en el cicle festiu vallenc i pren part de les festes de Carnaval, de la Festa Major de Sant Joan, de la festa de la Mare de Déu de la Candela o la fira de Santa Úrsula, entre moltes d'altres. També gestiona i és propietària de bona part dels elements del Seguici Cerimonial de Valls.

Blanca Ferré posant les faldilles als gegants petits
Aquests dies s'estan ultimant els detalls de les noves figures | Albert Oliva


Comentaris