La Covid-19 augmenta els robatoris nocturns, el vandalisme i la inseguretat als aparcaments públics de Valls

El confinament i la reducció dels desplaçaments han propiciat una vulnerabilitat major dels vehicles
Aparcament de l'Hort del Carme de Valls | Cedida

El nucli històric de Valls, en els últims anys, ha guanyat nombroses places d’aparcament gratuït gràcies a l’obertura de l’antic espai de l’hort del Carme, sumades a les de l’aparcament de la Cooperativa, a pocs metres de distància, i a les de l’aparcament del Barri Vell. En total, són 500 places d’estacionament de titularitat pública repartides de manera perimetral en tres punts estratègics a tocar del tomb de muralles, d’accés lliure i que faciliten l’activitat comercial de la zona.

Malauradament, a aquests espais també van associats els robatoris dins dels vehicles, la inseguretat i els actes vandàlics durant la nit. Aquests fets són generalitzats des de fa anys i segons els usuaris es deuen a la manca de mesures de seguretat que hi ha implementades, a la mala il·luminació i a la presència de col·lectius que han ocupat il·legalment algunes cases properes als aparcaments.

«Menys robatoris a les cases i més als cotxes»

Durant els darrers mesos, les xarxes socials han evidenciat diverses incidències en aquesta línia. Almenys un cop a la setmana, els veïns denuncien que s’han produït trencaments de vidres, furts a l’interior dels vehicles i punxades de rodes durant la nit. En la majoria de casos, es tracta de cotxes relativament nous que estaven estacionats en llocs dels aparcaments on l’accés, la il·luminació i el punt de visió són molt reduïts.

Enric Garcia, el regidor d’Esports i de Seguretat Ciutadana de l’Ajuntament de Valls, constata que aquesta és una realitat que ha augmentat des de fa mesos en alguns dels punts d’estacionament públics de la capital de l’Alt Camp, però assegura que «són fets puntuals extrapolables a qualsevol ciutat i que la incidència es deu al fet que, amb el confinament, els vehicles han quedat en desús i això ha propiciat un augment dels atacs». De fet, ara la Policia Local i els Mossos d’Esquadra registren, de mitjana a la setmana, «unes 3 o 4 denúncies en aquest àmbit, i a més s’ha detectat que els robatoris a les cases particulars ha baixat notablement», explica el regidor.

Brutícia i botellades de cap de setmana

Per altra banda, durant el cap setmana, s’afegeix un altre problema als ja anomenats: les botellades i els residus que apareixen al voltant dels cotxes fruit de l’activitat nocturna. En aquest sentit, qualsevol persona que aparqui el seu vehicle en un d’aquests espais, ja sigui el dissabte o el diumenge al matí, s’adonarà d’una presència notable d’ampolles, llaunes, restes de menjar o vomitades en diversos punts dels aparcaments. Segons sembla, darrerament i a causa de la manca d’oci nocturn derivada de les restriccions de la pandèmia de la Covid-19, alguns grups de joves han trobat en aquestes zones de la ciutat el seu espai de divertiment.

Una rata morta a l'aparcament del carrer de Sant Antoni | Albert Oliva

També, aparcaments com el de l’Hort del Carme, el del carrer de Sant Antoni o el de l’Escorxador tenen contenidors que funcionen com a punts de recollida de residus. Aquest fet, condicionat per la poca capacitat dels recipients, fa que a partir de mitja tarda es trobin al límit i s’acumulin grans quantitats de bosses de brossa i d’objectes de volum als voltants i fins i tot a tocar dels cotxes, cosa que propicia una imatge de deixadesa i de brutícia extrema.

Tornarà la policia de barri

Davant d’aquesta situació, Enric Garcia explica a TarragonaDigital que la prioritat del govern municipal és garantir la seguretat en els espais més conflictius i per aquest motiu ja s’ha incrementat la presència policial a la zona. En la línia, a finals del mes de setembre es recuperarà la figura del policia de barri, que en el cas del Barri Antic patrullarà per diversos espais amb la finalitat d’acabar amb aquests actes incívics. «Des de la Policia Local, conjuntament amb el cos de Mossos d’Esquadra, s’estan investigant els fets a través de les denúncies presentades dels particulars, per tal de detectar qui protagonitza aquests atacs i poder acabar amb els robatoris continuats», conclou García.

Les recomanacions dels Mossos d’Esquadra

En aquest escenari, els Mossos d'Esquadra de la Generalitat de Catalunya recorden que per tal d'evitar aquests robatoris a l'interior dels vehicles es poden prendre una sèrie de mesures a nivell particular. Així, és important no deixar res de valor dins el cotxe i també cal procurar que altaveus i equips de música quedin amagats. Alhora, s'ha d'intentar estacionar els vehicles en llocs il·luminats i, en cas que es pugui, instal·lar una alarma. Per últim, si es veu alguna persona que pot ser sospitosa avisar ràpidament al 112 o a la policia.

Imatge d'arxiu de les deixalles acumulades a l'hort del Carme abans de l'asfaltatge | Cedida

"Urgent: 4 positius de Covid-19 en una de les residències de Valls" "Per fi: Es reprenen les obres d'aquest espai del Museu Casteller de Valls"