Els secrets dels carrers de Figuerola del Camp, en una ruta literària

Es posa en marxa un recorregut per visitar els llocs que va descriure el poeta barceloní, Josep Colet, durant les seves estades al poble
Amb el mòbil es pot ampliar la informació dels punts de la passejada literària i escoltar els poemes de Josep Colet. | J.G.

 

Segur que els mateixos veïns de Figuerola del Camp se sorprendran. Una ruta urbana per diferents punts d’interès del municipi treu a la llum indrets, secrets i racons amagats del poble, gràcies a una passejada literària que tot just s’inaugura aquest dimarts. Les normes per fer la ruta són fàcils, s’ha de seguir un mapa on hi ha marcats i numerats 17 llocs emblemàtics del centre històric. A cada punt el visitant hi troba una placa amb una explicació del lloc i un codi QR que es pot escanejar amb el mòbil, per ampliar la informació.

Els punts triats per la ruta no són casuals, estan inspirats en els poemes que va escriure el poeta barceloní Josep Colet i Giralt (Barcelona 1935), un enamorat de Figuerola del Camp, on hi ha passat llargues temporades a la seva casa del carrer de la Costa del Forn. Colet, ha dedicat molts versos a diversos racons del municipi al llarg dels anys, com la Font del Portal, els paisatges, les places... i s’ha aprofitat aquest fet per crear la passejada. És per això que el títol de la ruta és ‘Postals poètiques de Figuerola del Camp’.

 

A cada lloc marcat al mapa s’hi troba una placa amb una breu explicació, que es pot ampliar si s’escaneja un codi QR amb el mòbil, on també es poden escoltar els poemes de Colet, dedicats a cada lloc, a més de veure imatges i obtenir més informació. La ruta té en compte tots els punts d’interès del nucli antic del poble i «està pensada perquè el visitant trepitgi i visiti tots els carrers d’aquesta zona del municipi», explica la regidora de Turisme i Cultura, Elisabeth Baldor.

 

Racons insòlits de Figuerola del Camp

Durant el recorregut els visitants també podran descobrir raconets i històries del poble que segur només coneixen els avis i àvies i que ajuden a entendre com està configurat el centre històric. Per exemple, just a sota de les escales que pugen cap a la plaça de l’Ajuntament, on ara hi ha una àmplia costa per caminar, antigament hi havia l’anomenat carrer de la Claveguera, un pas estret de 0,70 centímetres d’amplada, on es canalitzava l’aigua de la pluja i on, amb prou feines hi cabia una persona.

 

El carrer de la Claveguera, era un pas molt estret del poble que, actualment no existeix, però que es pot descobrir en la ruta. | Cedida

 

Ruta literària amb un divertit joc de pistes

A part de descobrir les històries i els carrerons del poble, la ruta també inclou un joc de pistes per als més petits de la casa, on hauran d’esbrinar en quins punts del mapa es troben 10 indrets que podran veure en fotografies i que es poden descarregar per internet, com un singular pany de porta, el detall d’una façana, una inscripció antiga o una finestra emblemàtica.  

 

Un producte ‘quilòmetre zero’

Per posar en marxa la ruta s’ha aprofitat al màxim el talent local, per tant es pot dir que és un producte ‘quilòmetre zero’, ja que s’ha elaborat gairebé tot des del mateix municipi o la comarca, fent producció pròpia: els continguts de la ruta els ha fet la regidoria, s’ha realçat el patrimoni cultural aprofitant el poemari de Josep Colet, els plànols els ha fet una empresa local, els plafons han anat a càrrec del servei tècnic de turisme del Consell Comarcal de l’Alt Camp i els poemes els han enregistrat els integrants del grup de teatre del poble ‘Quin batre!’.

 

Ruta alternativa per l’entorn natural de Figuerola

A banda de la ruta urbana pels carrers de Figuerola, també hi ha l’opció de fer la passejada amb un caràcter molt més aventurer, amb el mateix sistema, tot fent un tomb per cinc localitzacions de l’entorn natural que envolta el poble com el Pont del Diable, la Torre de la Mixarda, la Cova del Gat, el Castell de Miramar o l’Església de Sant Mateu.  

 

Inauguració de la ruta literària aquest dimarts

La passejada literària ja es pot fer des de fa uns dies, però la inauguració oficial tindrà lloc aquest dimarts a la tarda a càrrec del president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet i amb la presència de les entitats, associacions i veïns del poble. Precisament, aquesta serà una setmana plena d’actes a Figuerola del Camp, ja que divendres comença la Festa Major de Sant Jaume, amb una programació d’allò més variada que s’allargarà tot el cap de setmana.

 

Creació d'una marca turística ‘online’

La ruta es complementa amb un altre producte de recent creació i que permet tenir un ampli coneixement de Figuerola i els seus voltants. Es tracta del portal figuerolaturisme.cat, una marca turística que tot just s’acaba d’estrenar i que mostra el patrimoni cultural i natural que ofereix el poble al visitant: des d’allotjaments, excursions, museus, natura, gastronomia o d’altres rutes.

 

El logotip que identifica aquesta marca és una imatge de l’emblemàtica Torre de la Mixarda i la silueta del pàmpol de la fulla de figuera, present també en l’escut del poble. «Figuerola és un municipi mil·lenari i la marca turística s’ha creat amb la voluntat de fomentar la difusió del nostre producte turístic ‘online’», comenta la regidora. Tant la ruta literària com la promoció de la marca turística han estat possibles gràcies a dues subvencions de la Diputació de Tarragona procedents del Patronat de Turisme i de l’àmbit de Cultura.