ALERTA COVID | Es dispara el risc de rebrot en un poble de la Terra Alta en només 3 dies
DADES COVID | Sense fre: El risc de rebrot i la velocitat de propagació segueixen augmentant a la demarcació de Tarragona
ENTERRAMENT IL·LEGAL | Un enterrament clandestí origina un gran brot de Covid-19 amb més de 30 persones contagiades a Torredembarra
El projecte de recuperació d’un tram de la muralla de Sant Antoni de Valls ha rebut l’impuls definitiu gràcies a la concessió del Ministerio de Transportes, Movilidad y Agenda Urbana de la subvenció de l’1,5% Cultural. En concret, s’aportarà el 40% del pressupost de 482.391,98 euros i permetrà consolidar, reinterpretar i urbanitzar aquest tram de la muralla, que data del segle XIV i que és declarat Bé Cultural d’Interès Nacional.
Segons Sònia Roca, la regidora d’Urbanisme, Patrimoni i Centre Històric de l’Ajuntament de Valls, «el pressupost municipal per a l’any vinent contemplava iniciar les obres i dur-les a terme en diverses fases, però l’arribada de l’ajut permetrà fer la intervenció alhora, d’una manera total i completa entre 2021 i 2022». Així, més enllà de la consolidació del propi parament medieval, «la recuperació d’aquest tram de la muralla és important perquè posa en valor el conjunt monumental i disposa per a l'ús públic l'espai lliure al voltant, amb la creació d'una plaça i de zona verda, en una de les entrades principals de Valls i del seu nucli històric», explica.
En concret, la zona que es rehabilitarà és la del tram inicial de la muralla, entre els carrers Mur i Tomàs Caylà, a tocar del Portal Nou. La primera actuació serà la consolidació del tram de 615 metres quadrats, que destaca per la seva singularitat. Pel que fa a la resta de parets i paraments contemporanis que es conservaran, se’ls hi aplicarà una pàtina cromàtica de color neutre per tal que el visitant pugui identificar amb facilitat quines parts es corresponen a restes de la muralla i quines a construccions posteriors. També se sanejarà el mur de contenció de l’antic cementiri de Valls del segle XVI.
Per a la interpretació de l’espai, s’ha previst la instal·lació de plafons informatius, per permetre al visitant identificar les restes i conèixer la història d’aquest tram de la muralla medieval. A més, el solar adjacent d’uns 700 metres quadrats s’urbanitzarà «amb plataformes, que salvant el desnivell, formaran bancs i esglaons per passar a ser un espai obert, enjardinat i amb arbres», informa Sònia Roca.