Els 40 anys dels Tres Tombs més característics de Catalunya

Valls prepara una nova edició dels Tres Tombs més emblemàtics de Catalunya

La celebració obre el calendari de grans cites festives que la capital de l'Alt Camp organitza al llarg de l'any

Valls acollirà el diumenge 12 de gener els Tres Tombs de Sant Antoni, una celebració declarada per la Generalitat Festa Tradicional d'Interès Nacional i una de les més importants del país. Hi participarà la millor col·lecció de carros que es pot veure desfilar per Catalunya i que té a la capital de l'Alt Camp i al seu Centre Històric un dels itineraris de més bellesa plàstica i espectacularitat.

Entre les activitats prèvies cal destacar que el dissabte 11 de gener, i com a acte de vigília, diversos cavalls i carros recorreran la ciutat anunciant la festa de l'endemà. Serà a partir de les 19.00 h des de la Sala Kursaal i passejaran per diversos carrers i places seguint el següent recorregut: pl. Sant Francesc, c. Sant Antoni, Major, pl. Blat, c. Cort, el Pati, c. Jaume Huguet, Font de la Manxa, c. Anselm Clavé, Avenir, Vallvera, pg. Estació, c. Anselm Clavé, Font de la Manxa, c. Jaume Huguet, muralla del Castell, pl. Sant Francesc, ctra. Barcelona i sala Kursaal.

El popular 'tomb de l'Ajuntament'

Els actes principals seran el 12 de gener. Així, diumenge a partir de les 11.30 h tornaran a ser més de 300 cavalls i més de 100 carros i cavalleries els que prendran els principals carrers de la ciutat. El moment més esperat arribarà al final, quan en el tercer tomb, aproximadament a les 14.00 h, els carros enfilen des de la plaça del Blat el carrer Major, en el tram conegut popularment com a 'tomb de l'ajuntament'.

Els 40 anys dels Tres Tombs més característics de Catalunya
Les escales de la plaça del Blat s'omplen de gom a gom per veure el darrer tomb | Àngel Ullate

Paral·lelament, a les 13.00 h a la porta de l'església de Sant Antoni, tindrà lloc la benedicció de les cavalleries. En el decurs de l'acte, el temple roman obert i, al pas de la comitiva, el toc de campanes anuncia la ritual benedicció de cavalleries i de tots els animals domèstics assistents.

En l'edició d'enguany es consolida la iniciativa impulsada per la Societat de Sant Antoni, els forners de Valls i la regidoria de Comerç i Turisme per recuperar el clàssic tortell de Sant Antoni que es repartirà durant la diada. Es preveu vendre més de 400 tortells que elaboraran per a l'ocasió la Pastisseria Fabra, el Forn del Carme i el Forn Manel.


Comentaris