Sostre descobert a Valls

L'enderroc d’un immoble al Barri Antic de Valls deixa al descobert unes guixeries úniques a Catalunya

Es tracta d’unes decoracions d’estil gòtic al sostre del primer pis de la casa número 25 del carrer Carnisseria

Hi ha espais que, tot i la deixadesa i l’acumulació d’anys d’abandonament, encara amaguen autèntics tresors. És el cas de la casa número 25 del carrer Carnisseria de Valls, que en pocs dies desapareixerà i, en el seu lloc, s’obrirà un vial que connectarà aquest carrer amb el dels Metges. Aquesta artèria urbana però, no és nova, ja que la intervenció pretén recuperar l’antic passatge de  ca Ninot que unia els dos carrers per facilitar la mobilitat a peu pel nucli antic  de la capital de l’Alt Camp.

Tens Telegram? Afegeix-te gratis al canal de TarragonaDigital: les millors fotos i vídeos, les últimes hores i ara també pots comentar! CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

En aquest sentit, fa setmanes que s’estan duent a terme els treballs d’enderroc  de l’immoble i ara els operaris han fet un gran descobriment patrimonial. Entre l’entrebigat del sostre del primer pis de l’edifici han aparegut unes  guixeries d’origen medieval i d’estil gòtic  que tenen una gran vàlua arquitectònica, ja que pel seu bon estat de conservació, antiguitat i superfície són  úniques a Catalunya.

Una casa senyorial del segle XV

Moisès Díaz, l’arqueòleg de l’obra, explica que «aquesta troballa és molt similar als elements decoratius que hi ha a ca Robusté, la casa del costat, i aquest fet constata que tot formava part d’un únic immoble senyorial que podria datar del segle XV». Ara bé, com que aquesta segona casa es troba en un estat ruïnós i parcialment enderrocada, les guixeries es documentaran, s’extrauran i es consolidaran per tal de dipositar-les al Museu de Valls.

Carrer Carnisseria de Valls
Imatge del carrer Carnisseria de Valls | Albert Oliva

El procés per a fer-ho és delicat i s’ha d’executar manualment. Així, ja s’ha eliminat el cel ras que ocultava les guixeries, s’han netejat i s’han documentat, i ara «s’han preparat uns taulons amb proteccions per encofrar els espais entre les bigues on hi ha la decoració i, des del pis superior, es traurà el paviment per tal d’alliberar els panells de guix i poder-los recompondre al laboratori», exposa l’arqueòleg.

Apadrinar un m2 del Barri Antic per rehabilitar-lo

L’obra i la troballa s’inclouen dins del projecte de la construcció de la cooperativa d’habitatges La Titaranya, entre ca Robusté i ca l’Alemany. La promoció, prevista en dues fases, sumarà un total de 3400 m2, i en la primera fase es treballa per  rehabilitar  1000m2 d’ús comunitari  per al poble, concretament 500m2 de locals socials, amb sales de reunions i d’actes d’ús per a entitats i veïns, i 500m2 d’una nova plaça i del passatge que s’obrirà entre els carrers Carnisseria i Metges, de lliure pas.

A banda, en aquesta primera fase també es construiran 2200m2 d’habitatges per als seus socis i, per a fer-ho, hi ha oberta una campanya de cofinançament popular a partir de 50 euros el metre quadrat, amb l’opció d’adquirir-ne només mig, a 25 euros.

Enderroc d'una casa a Valls
Imatge de l'enderroc de la casa número 25 del carrer Carnisseria | Cooperativa La Titaranya