Ús turístic i residencial per als edificis rehabilitats de la plaça de l'Oli de Valls

En consistori ha encarregat l'aixecament topogràfic de l'espai i programa per a 2020 els estudis previs i les expropiacions
Les finques que donen al carrer dels Espardenyers presenten un estat de degradació important | Albert Oliva
 

La Taula del Centre Històric de Valls inicia la segona fase de treball. Ahir dimecres 11 de desembre es va dur a terme la primera trobada d'aquest mandat que, a partir d'ara, tindrà una funció més executiva i es reunirà cada dos mesos amb un representant dels grups polítics municipals i les associacions de veïns del Barri Antic i del Portal Nou.

En aquest sentit, l'any 2020 es duran a terme els primers passos del projecte per a la recuperació del pany nord de la plaça de l'Oli. L'Ajuntament de Valls ja ha contractat la realització de l'aixecament topogràfic de l'espai, amb els porxos inclosos i l'illa de cases delimitada per la plaça i els carrers de la Verdura, Espardenyers i de la Peixateria. A més, en el pressupost de 2020 s'ha inclòs una partida de 70.000 euros per a realitzar més treballs previs a l'expropiació dels 8 immobles, com cales o estudis del subsòl, així com anàlisis d'estabilitats dels arcs i dels elements que s'han de conservar.

Ús turístic i residencial

Després de l'expropiació i l'enderroc, el projecte també defineix la creació de nous habitatges. Amb una superfície en planta de 500 m2 i un sostre residencial de gairebé 1.400 m2, Sònia Roca, la regidora d'Urbanisme, Patrimoni i Centre Històric ha afirmat en la roda de premsa d'aquest matí que «els edificis rehabilitats tindran moltes possibilitats i han de servir per crear nous habitatges. Alhora, a més dels usos residencials, l'actuació també pot incloure usos turístics, tenint en compte l'atractiu històric i patrimonial de la plaça de l'Oli».

Sònia Roca en la roda de premsa d'aquest matí | Albert Oliva

Més canals de comunicació amb els veïns

D'altra banda, en la reunió d'ahir també es va proposar ampliar els canals de comunicació entre l'Ajuntament i els veïns. Actualment, ja n'existeix un de directe via WhatsApp, del que en formen part els representants de les associacions de veïns, l'alcaldessa i els regidors de Centre Històric, Seguretat i Serveis Ambientals. Ara, s'ampliarà el canal amb la creació del correu electrònic centrehistoric@valls.cat, per tal que tots els veïns puguin comunicar-se d'una manera directa amb la regidoria de Centre Històric per qualsevol tema que afecti el barri.

"🔴BRUTAL: A la recerca dels aqüeductes romans de TGN desconeguts!" "📆El Centre Cultural de Valls acollirà aquest dissabte la 14a Nit de Castells"