Torre del castell de Vallmoll

Vallmoll avança en l'última fase de la rehabilitació del castell medieval després de 20 anys d'intervencions

L'acabament de les obres marcaran un abans i un després per a la vida cultural i patrimonial del municipi

El castell  de Vallmoll  culminarà, en les properes setmanes, la seva rehabilitació total amb la desaparició dels reforços metàl·lics exteriors de l'emblemàtica torre oest, originària del  segle XV. Fins ara comptava amb una estructura que la consolidava i ara la intervenció donarà un suport a la nova escala  de comunicació vertical entre les tres plantes de la torre.

Tens Telegram? Afegeix-te gratis al canal de TarragonaDigital: les millors fotos i vídeos, les últimes hores i ara també pots comentar! CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

Fins ara, no es tenia accés a l'interior d'aquesta  torre, ja que antigament s’hi accedia a través de l'entresòl i la primera planta. Amb la intervenció en aquesta fase ara s’evita la instal·lació al pati  d’una escala metàl·lica i el pati oest del castell es procedirà a la recuperació de diferents restes arquitectòniques  i arqueològiques.

En fases anteriors ja s'ha fet la restauració de les façanes interiors del pati del castell i la consolidació del basament de la torre de defensa de la porta d'entrada, i ara s'instal·larà un nou paviment de sauló, amb mescles polimèriques i morters de calç, que protegirà el sòl del pati est dels danys que l'aigua de pluja hi pugui provocar per  escorrenties i es consolidarà el coronament dels murs que l'envolten.

«Els treballs acabaran en 6 setmanes»

En aquest sentit, les obres actuals de restauració del castell de Vallmoll es troben incloses en el projecte Alt Camp Història i Patrimoni i se sumen a les 4 fases de restauració anteriors fetes al castell, amb la finalitat de donar més prestància i visibilitat al monument. Fonts municipals afirmen que «els treballs avancen a bon ritme i es preveu finalitzar-los en les properes 6 setmanes, si no apareixen impediments d'última hora».

Castell de Vallmoll
Façana i torre del castell de Vallmoll | Cedida

Per altra banda, també es durà a terme una instal·lació d’il·luminació exterior  del castell, situant uns bàculs tant en el pati est com en el pati oest per tal d’il·luminar l'espai per ser utilitzat de nit, com per poder il·luminar l’ala est i les restes arqueològiques de l’ala oest.

Bé d'Interès Nacional

El castell és un edifici documentat al segle XI ubicat estratègicament a la part més alta del municipi. Amb la restauració que ara culmina es possibilitarà conèixer la història i la vàlua patrimonial d’un Bé d’Interès Nacional de dimensions i característiques espectaculars. En aquest sentit, es tracta d'un edifici d'origen medieval que ha sofert moltes reformes, reconstruccions i ampliacions fins al segle XIX, moment en què és abandonat definitivament.

El castell es troba situat a la part més alta del nucli urbà de Vallmoll. Té forma quadrangular i té adossades dues torres, una més important i considerada com la Torre de l'Homenatge, que és a la façana nord-oest i de forma quadrangular. En la segona torre es pot veure un afegit de tàpia i afegit entre la façana i la torre principal hi ha una construcció elevada sobre un gran pilar. Es tracta de l'oratori, al qual es pot accedir a través de la planta noble o primer pis. El castell també tenia al seu voltant un important fossat de protecció, que avui en dia encara es pot veure en part, situat a l'oest.

Castell de Vallmoll en 3D
Recreació en 3D de l'aspecte final del castell | Ajuntament de Vallmoll