GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQUÍ i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Notícies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

Valls recuperarà la font lluminosa de la plaça Font de la Manxa

Tindrà 19 brolladors i la il·luminació subaquàtica amb tecnologia LED multiplicarà el nombre de seqüències per generar tot un nou espectacle de llum, aigua i color
La plaça de la Font de la Manxa, a Valls. | VallsDiari.cat

 

La Junta de Govern de l'Ajuntament de Valls ha aprovat, de manera inicial, el projecte de restauració de la font ornamental de la plaça Font de la Manxa. Amb una inversió de 137.457 euros IVA inclòs, el projecte preveu una reforma completa de la històrica font lluminosa que l'any 1971, coincidint amb les Festes Decennals, va dissenyar Carles Buïgas, projectista entre d'altres de la Font Màgica de Montjuïc a Barcelona.

 

La font, que manté l'estructura del característic vas en forma de trèvol, es renovarà tecnològicament en la seva totalitat i comptarà amb nous brolladors que es col·locaran en forma de triangle convex. Els 19 brolladors permetran múltiples jocs d'aigua en moviment que assoliran alçades de tres metres en el seu punt central i de fins a dos metres en els extrems. La nova il·luminació subaquàtica amb llums de tecnologia LED que s'hi instal·larà, permetrà mostrar qualsevol mena de gamma cromàtica.

 

Espectacle de llum i color durant una hora

En aquest sentit, la nova Font de la Manxa serà capaç de mostrar a l'espectador un espectacle de llum, aigua i color d'una hora sense repetir cap seqüència. Tot i aquesta àmplia varietat, el nou sistema de programació permetrà ampliar encara més el nombre de seqüències i moviments d'aigua i jocs de color.

 

La inversió comportarà la renovació completa de la instal·lació de canonades d'aigua, neteja i filtratge i instal·lació elèctrica. El nou quadre de control estarà connectat amb fibra òptica, amb la qual cosa es podrà comandar a distància per introduir nous moviments d'aigua i jocs de llum.

 

D'altra banda, la font comptarà amb un equip de filtració d'aigua per vidre actiu, un sistema d'alt rendiment que permet reduir el consum d'aigua en un 30%. També s'ha previst instal·lar mecanismes d'aturada o de reducció de pressió dels brolladors d'aigua en cas de vent, per evitar que l'aigua mulli fora del vas.

 

La font lluminosa es troba al mig de la plaça Font de la Manxa, punt neuràlgic del centre de Valls i eix vertebrador de la ciutat i les antigues entrades per les carreteres de Montblanc i del Pla, el passeig dels Caputxins i els carrers Anselm Clavé i Jaume Huguet.

 

Els carrers propers a la font ja s'estan reformant

El consistori ha aprovat el projecte de reconstrucció de la font ornamental coincidint amb la reforma urbanística que ja s'està executant entorn de la carretera del Pla (entre les places de la Font de la Manxa, el Passeig dels Caputxins), així com els carrers de Veciana, Maria Codina, Priorat de Lledó, Sant Magí i Francesc Rodon i Queralt.

 

Aquest projecte urbanístic integral, a més de modernitzar tots els serveis d'aigua, llum i clavegueram i ampliar voreres per prioritzar la mobilitat i seguretat dels vianants, preveu una reforma que valori els edificis i elements patrimonials com el monument als Xiquets de Valls, que enguany compleix els seus 50 anys, la centenària Biblioteca Popular o el santuari de la Mare de Déu del Lledó.

 

Amb la reforma de la font ornamental, que per les Decennals de 2021 complirà també 50 anys d'història, la ciutat podrà recuperar un altre element patrimonial singular. La Junta de Govern també ha aprovat sol·licitar una subvenció al Pla d'Acció Municipal de la Diputació per al finançament del projecte de restauració de la font lluminosa.