Imatge d'arxiu de gossos sense propietari.

L’Albiol demana la col·laboració del veïnat per evitar les molèsties que provoquen els gossos

Molts habitants del municipi es queixen dels lladrucs d'aquests animals que es produeixen durant la nit, l'alcalde demana la col·laboració ciutadana

L'alcalde de l'Albiol, Mario Cortés, ha fet arribar als veïns i veïnes del poble una carta en què  demana la seva col·laboració per tal d'evitar les molèsties que els lladrucs dels gossos provoquen a la nit. Una problemàtica que ha motivat la queixa d'una vintena de ciutadans del municipi en els últims mesos i, en alguns casos, de forma reiterada. L'alcalde també exposa que, a més dels sorolls, els gossos solts provoquen altres molèsties per defecacions i pixums al carrer. 

Els lladrucs dels gossos provoquen molèsties als veïns i veïnes

Segons Cortés, l'origen d'aquests lladrucs es produeix, en alguns casos, per  gossos que s'escapen de les finques o bé per gossos que van solts  perquè els seus amos els deixen moure's lliurement. L'Albiol és una població amb una gran zona residencial (les Masies Catalanes) i amb un nombre important de masos i disseminats, cosa que afavoreix a la tinença d'animals, sobretot gossos, per part del veïnat.

D'altra banda, moltes vegades, els gossos borden reiteradament per por, per la separació dels seus amos, per alertar de la presència d'intrusos, per cridar l'atenció, per estrès, etc. És per això que l'alcalde ha demanat als veïns i veïnes que col·laborin i que actuïn per evitar molèsties o malestar al veïnat a causa dels seus animals de companyia i ha recordat que hi ha instruments per variar els hàbits amb què reaccionen alguns animals. 

L'Ajuntament treballa per aprovar una llei contra els incivismes de les mascotes

En aquesta carta, Mario Cortés, recorda que  l'Ajuntament té un aparell que permet llegir els xips identificatius de les mascotes  de l'Albiol, així es facilita el cens i la recuperació d'aquests animals en cas de pèrdua o si s'escapen.

A més, el consistori també disposa d'un espai adequat per atendre provisionalment els gossos abandonats o salvatges  mentre no se'n fa càrrec la protectora d'animals. Tot i que, segons l'alcalde, aquestes situacions no són massa freqüents al municipi i demana als habitants que  avisin a l'Ajuntament si detecten animals abandonats o solts pel terme municipal. 

Per reforçar aquesta actuació, l'Ajuntament també està treballant en la redacció i aprovació d'una ordenança  que, a banda d'assegurar el benestar de les mascotes, també incideix en l'aplicació de sancions i mesures coercitives si no es té cura adequada de l'animal de companyia o si no es respecten les normes mínimes de convivència, com ara, recollir les defecacions; tirar aigua si pixen al carrer; evitar els lladrucs a les nits; portar-los lligats; etc. El consistori es prepara per aprovar l'ordenança abans de finalitzar aquest any per tal que  pugui entrar en vigor a principis del 2020. 

Actualment,  l'Albiol té censats 90 gossos i 2 gats, dels quals 39 són femelles i 51 mascles. De tots els animals de companyia, només 8 estan esterilitzats (2 gats i 6 gossos) i només 2 gossos estan declarats com a perillosos, mentre que un està inscrit com a gos d'assistència.